Ilyen az inspiráció… Ma néztem nagy kedvencemet Jamie Olivert, megint bűvészkedett a paradicsomokkal. Naná, nagy Pitta, fogadni mernék, hogy a kedvenc zöldsége a paradicsom. Persze nem tudja, hogy ebből azért nem ártana, főleg nyersen, kevesebbet ennie, hiszen a paradicsom nagyon savas. A magját és a héját a legjobb eltávolítani, hiszen nehezen emészthető. Talán annyi legyen mentségére, hogy legalább mindent leönt olivaolajjal (bár ebből is olyan sokat használ, ami már végképp sok a Pitta olajosságának).

Oh és Jamie a húst is nagyon imádja.

DE…Még akkor is, ha nem vega, én imádom, mert olyan lelkesen főz, tele van Lélekkel, amit csinál. A mai videóban, amit néztem rengeteg paradicsomot használt, no meg készített egy lasagne-t. Megkívántam az olaszos ételt tőle, és engem ma a ködös november egy kis nyári hangulatra invitált. Így született meg ez a mai kreáció: a zöldséges Canelloni.

A Canellonihoz valami krémes tölteléket jó használni, hogy könnyen be lehessen tölteni. Másrészt, hogy ne legyen nagyon száraz a tészta, érdemes neki vagy jól megágyazni vagy egy jó kis szószt készíteni a tetejére.

Az én mai canellonim olyan lett mintha egy csodálatos fűszerkertben jártam volna. Csak zöldségeket használtam és igyekeztem megszelidíteni a paradicsom savasságát is benne. Lássuk hogyan sikerült?

vega Canelloni Veggie Canelloni

 Hozzávalók:

  • 1 doboz Canelloni tészta
  • újhagyma (2-3 szál)
  • 1 db közepes fej lilahagyma
  • 4-5 darab nagyobb paradicsom
  • füstölt vagy sima krémfehér sajt
  • 1 kisebb cukkini
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • laskagomba
  • tefjöl
  • 1 db tojás
  • Fűszerek: só, szegfűbors, kömény, borsikafű, provence-i keverék, szerecsendió, oregánó

Elkészítés:

elkészítési idő: kb. 45 perc

Olivaolajban megpirítottam a finomra vágott kaliforniai paprikát, majd hozzáadtam a laskagombát, megsóztam, hozzáadtam a köményt, a szegfűborsot (gombához mindig olyan jó) és a borsikafüvet, meg egy jó szórás provence-i fűszert. Majd kb 3-4 perc múlva hozzáadtam az apróra vágott újhagymát, és végül a kis kockákra aprított cukkinit. Hagytam, hogy a gomba kicsit megpuhuljon és félrehúztam.

Előmelegítettem a sütőt. Kikentem a tepsit vajjal.

Közben kicsit hűlt a töltelék, amihez most hozzákevertem a füstölt krémsajtot. Gyorsan karikákra vágtam a hagymát és beleszórtam a tepsibe. Majd erre jöttek a kimagozott nyers paradicsomok (héjával lefelé). Az volt a cél, hogy legyen egy nagyon finom piros ágya a tésztának, amiből magába szívhatja a paradicsom és a lilahagyma ízét.

Kikészítettem a Canellonit és megtöltöttem. Hát persze, hogy az ujjaimmal, élvezve a kontaktot az étellel, mint Jamie:). Nagyon jó játék volt. A tésztarudakat a paradicsomos ágyra helyeztem. Már nézni is jó volt. Aztán gyorsan elkevertem egy pohár tejfölt (Cserpes, tehát elég nagy pohár volt) egy tojással és egy kis vízzel. Leöntöttem vele az egészet, megszórtam még egy kis szerecsendióval és betettem a sütőbe.

Kb 20 perc alatt nagyon finomra megsült.

Készítettem még hozzá egy kis salátát is közben. Egyszerű salátakeverékhez reszeltem még egy kis répát és szőlőmagolajjal és mákolajjal fűszereztem. No meg egy kis Maldon sóval.

Igazán csodálatos lett!

Dosha szempontok:

Kinek jó ez az étel? Vata időszakban általában jó családi ételnek, de Pittáknak érdemes még több salátát készíteni hozzá. Kapháknak inkább ebédre lesz jó és érdemes inkább valami még zöldebb tölteléket használni (pl. spenótot), akár egy kis chilivel,… és azért egy-két canelloni után szerintem már érdemes lesz megállni, … persze, ha tudnak.

Jó étvágyat!

Yoginigabi ©2013