Egy régi római mondás szerint lehet valami “olyan gyors, mint spárgát főzni”. Ez a mai recept igazán villámgyors és mégis nagyon finom és tápláló. Ayurvédikus szempontból ez a recept leginkább tridoshikus.

A spárga hűsítő, vízhajtó, összehúzó, de mégis ad egy kentséget a testnek, így a Vata számára is megfelelő, különösen ha ghee-vel készítjük vagy vajjal. Tavaszra való tekintettel érdemes kevesebb zsiradékot használni, bár tegnap pont egy hidegfrontos, szeles nap volt. Úgy éreztem egy meleg vacsora gheeben pirított főtt krumplival pont jó lesz. Nagyon elfáradtam napközben, kihűltem és kiszáradtam, de ez a vacsora új életet öntött a tagjaimba.

Nézzük meg, hogyan!.

 

Hozzávalók:

  • fél csomag spárga
  • néhány szem krumpli (én egy személyre 2 közepes krumplit használtam)
  • zöldhagyma – egy szál
  • szárított fokhagyma pehely
  • fűszerek: fekete köménymag, kevés kurkuma, szegfűbors, só csak a végén

 

Apró kockákra vágtam a krumplit, majd csak annyi vízzel, hogy éppen elfedje (és egy kevés sóval) felraktam főni. Közben megmostam a spárgát, levagdostam a keményebb végeit, amely nagyon rágós lehet, és felvágtam egy szál zöldhagymát. Egy serpenyőben kevés ghee-n elkezdtem megpirítani a szárított fokhagymát, a fekete köménymagokat, hozzáadtam a szegfűborsot és a kurkumát, majd ment bele a hagyma és a spárga. Fontos, egyelőre semmi só! Közben félkészre főtt a krumpli, leszűrtem és hozzáadtam. Teljesen szárazon sütöttem még egy darabig, hogy egy kicsit grilles íze legyen. A végén egy kevés maldon sóval ízesítettem.

Jó étvágyat!
Namaste

 

F. Tóth Gabriella © 2014