Hozzávalók:

  • fél brokkoli
  • 1 kápia paprika
  • szezámmag (kb. 3 ek.)
  • 1 nagyobb édesburgonya vagy batáta
  • 2 fej lilahagyma
  • fokhagyma
  • ázsiai woktészta (tojásos vagy rizstészta)
  • fűszerek: só, kömény, fokhagyma, curry, szójaszósz

Elkészítés:

Egy nagy wokban nagyobb lángon kezd el pirítani a lilahagymát, jól szórd meg szezámmaggal, ízlés szerint tehetsz hozzá fokhagymát is, és öntsd fel egy kis szójaszósszal. Miután elkezd pattogni a szezám, facsarj rá egy kis citromot is. Majd tedd hozzá a pici kockákra vágott kápiát, és az édesburgonyát.
Mellette tegyél fel meleg vizet forrni a tésztához. A tészta nagyon hamar elkészül. A vízhez adj egy kis sót, néhány vékony szelet fokhagymát és kurkumát vagy curryt. Amint forr a víz tedd bele a tésztát, 3-4 perc múlva szűrd le és ha még nincs kész a szósz, akkor tedd félre. A tűzről levett, száraz tésztához tegyél még egy kis olajat (napraforgó), esetleg még curryt, hogy jó ízes legyen.

Közben igazi konyhai szuperhősként kevergesd folyamatosan a zöldségeket. Mehet hozzá még egy igazán kevés só, mert a szójaszózs eleve sós. Őrölt kömény és curry. Ahogy már puhul de még nem teljesen főtt az édesburgonya, mehet hozzá a brokkoli. Azt is egy picit fűszerezd.

A végén dob hozzá a tésztát és tádááá, kész a remekmű.

Díszítsd a tavasz örömére lucernacsírával, vagy más csírával és még egy kis szezámmaggal.

Kinek jó?

Mind a három doshának szuper így tavasszal. Könnyű és mégis meleg, könnyen emészthető étel.

Vatáknak: igazándiból minden úgy jó, ahogy benne van:) finom, meleg, édes és sós, a szójától enyhén savanykás.

Pittáknak: Mehet bele még egy kicsit több brokkoli és a végén még több csíra. Szójaszószból viszont kevesebb mivel a sós íz fokozza a Pittát.

Kapha típusok: Tehettek hozzá még több csípőset, még több curry-t vagy akár chillit vagy cayenne borsot is. Figyeljetek arra, hogy a tányérotokba több zöldség kerüljön mint tészta.

Jó étvágyat!

F. Tóth Gabriella © 2015