Nem kell mindenre ráharapni – ötletek a Kundalini iránt érdeklődők számára

 

Nagyon divatos téma ma a Kundalini. Rövid, gyors, hatásos fejlődést ígér, akár még szexuális élményeket vagy gyógyulásokat is és mindenek előtt szupergyors és szuperbiztos fejlődést. Izgalmas belső élmények és tűzijáték a láthatáron, sok helyen élvezetes zenei aláfestéssel és talán egy kedves támogató közösség ígéretével. Azonban nem mindegy hogy hogyan kezdjük a téma fogyasztását, mert itt nem egy sima kakaóscsigát próbálunk kitekerinteni és élvezettel megenni.

Spirituális gasztro köreiket rovó emberektől gyakran hallom, hogy még belekóstolna ebbe meg abba. Kipróbálják a Kundalinit is, mintha az is egy olyan könnyen emészthető téma lenne. Egyáltalán mintha a különféle jógastílusokat a gyomorrontás veszélye nélkül lehetne egymás után a tányérunkra pakolni és magunkévá tenni.

Emlékszel még a Charlie és a csokigyár mókusos jelenetére? Az akaratos kislány idomított mogyoróbontó mókust szeretne, de nem kaphat. Mert az idomított mókus nem eladó. Pláne nem neki. Hát akkor elveszi, mert neki az kell. A gond csak annyi, hogy amint belép a mókusok közé, azok őt is bevizsgálják, mint a mogyorókat, és sajnos úgy találják, “bad nut” vagyis rohadt, így mehet a kukába. Még a mókusok is tudják, nem kell mindent megenni ahhoz, hogy tudjuk mit rejt a külső máz.

A Kundalini téma képviselőit pedig nem “kopogtatják” meg, de még a fülhegyezés, a szimatolás és a pupillameresztgetés is elmarad. Egyszerűen csak “bekajálják” őket. Bár sokszor elég lenne egy google keresés vagy némi angol tudás ahhoz, hogy rájöjjünk, aki ezt kifőzte, egye meg inkább maga.

És félreértés ne essék. Nem a Kundalinivel van a baj, vagy a jógával, vagy a tantrával. Ezek köszönik szépen vannak és jól. Az emberekkel van mindig a probléma, meg az információ hiányával. És a tudás nélküli megalapozatlan értelmezések összevisszaságával.

Én nem vagyok sem guru, sem megvilágosodott, viszont a “kopogtatásban” egészen jó tudok lenni. Tanárként csakis ezt tudom átadni, vagy megtanítani a tanítványaimnak, hogy folyamatosan finomítani kell az érzékelésünket és kopogtatni a mogyorókat. Szomorúan tapasztalom, hogy még ez sem elég, mert mindenki csak annyit tud megérteni, amennyit a limbikus rendszere, az értelme, a karmikus szövetrendszere, a szocializációja stb. lehetővé tesz. Megvédeni senkit sem tudok, nem is akarok és segíteni sem tudok, mint ahogy senki más sem. Most viszont legalább néhány felkiáltójelet szeretnék bevésni azon érdeklődők tudatába, akiket izgat ez a téma, és szeretnének néhány támpontot szerezni ahhoz, hogyan is érdemes vizsgálni a tanításokat a saját magunk testi-lelki épsége szempontjából.

A Kundalinivel, csakúgy mint a jógával és a tantrával kapcsolatban rengeteg a félreértés és a félinformáció. Álljon itt akkor néhány az én felkiáltójeleim közül.

 

A 6 legfontosabb megfontolni való Kundalini témában

1. A Kundalini nem kezdőknek való

Az elsődleges dolog azt tudatosítani, hogy a Kundaliniben nincs olyan, hogy kezdő. A Kundalini tudatos megismerése kizárólag a haladóknak való. Mármint ha egy kis esélyt is szeretnénk az integritásunk megóvására. Ugyanis itt olyan dologról beszélünk, mint a Mount Everest megmászása. Aki most kezdi a hegymászást, az előbb inkább tanulja meg jól használni a testét, járjon edzőterembe, gyakoroljon kisebb csúcsokon és fokozatosan készüljön fel a magaslati levegőre. Nagyon jól mutatja az Everest című film, hogy mi történik akkor, amikor a pénz lesz az úr és a lelkes, ám de nagyon kezdők megindulnak a csúcstámadásra.

És hogy mit jelent az én megfogalmazásomban a haladó? Mindenkelőtt egy olyan embert, aki ismeri a Kundalinire vonatkozó elveket, tanításokat, törvényszerűségeket, jóga irodalmat, a Kundalini veszélyeit és legfőképpen személyiségében egy megdolgozott ember. Nem menekül a világ és a problémái elől, hanem nagyfokú önismerettel, edzett testtel és idegrendszerrel rendelkezik, és már jórészt túl van a legnagyobb mentális és pszichés terheinek a feldolgozásán (szülőkkel való kapcsolat, gyerekkori traumák, párkapcsolati traumák stb). Egyszerűbben szólva felelős és tudatos felnőttek, akik felkészültek egy következő lépcsőfokra és tudják mit akarnak, mire vállalkoznak.

Mert ez utóbbi nagyon fontos. Mert vannak olyanok, akik nagyon szórt tudattal, gyermekes felelőtlenséggel és enélkül a pszichés munka nélkül vágnak bele a folyamatba. A legtöbben azt sem tudják, hogy miért ismételgetnek gyakorlatokat, vagy miket tapasztalnak, mire számíthatnak vagy hogyan hat bennük egy mantra, de csinálják, mert csak ezt az egyet tudják, hogy ez hú, de jó lesz nekik. Nem is mindig az ő hibájuk, mert nem mondják el nekik, hogy tulajdonképpen mi is a folyamat lényege. Attól még lesz benne rendesen meglepetés. Majdnem annyi mint azoknak a Nasa látogatóknak, akik azt hitték egy szimulátorba szállnak be, aztán mondjuk tévedésből kiderülne ők a következő Mars expedíció utasai. Hát van, aki így szereti:)

Persze olyan is van, hogy valaki csak egyszerűen belecsöppen egy Kundalini élménybe. Nem gyakorolt soha semmit, csak megtörténik vele. Ennek sokszor lehet kiváltó oka egy tudatmódosító szer használata, valamely nehéz élethelyzet, ahol a pszichénk máshogy működik, vagy éppen az önsanyargató életmód, de akár a fokozott művészi hajlam is. Az is lehet, hogy tényleg teljesen spontán alakul ki valakinél egy ilyen élmény. A nehézség ezeknél az, hogy mivel a szervezet, magától nem felkészült a nagyfeszültség, a magaslati levegő, vagy éppen a magasabb tudatszint befogadására így könnyen kiég és sérül egy ilyen eseménynél. Az eredmény: önámítás, elfajzott egószerkezet, kényszerképzetek, zavaró képek, víziók, hangok, és számos más kellemetlen, akár tartós pszichés trauma vagy személyiségtorzulás, amely sokakat a pszichiátriára juttat. Nem véletlen, hogy a pszichiátriában, pszichológiában egyre többen kutatják ezt a jelenséget, amelynek már neve is van: a Kundalini szindróma.

 

2. A Kundalinit nem szabad erőltetni.

A Kundalini nem egy kiszámítható valami, hanem maga a kiszámíthatatlan, az evolúciós energia, a Kundalini Shakti, ahogy a tantra mondja. Maga az Istennő, a Természet ereje, az embert megelevenítő Energia, a Prana shakti, az éltető erő. Maga a mindent átható és kontrollálhatatlan energia. Enélkül nem is léteznénk. Mindannyiunkban ott van, alvó állapotban, hiszen ennek az energiának a pislákoló üzemmódja teszi lehetővé, hogy lélegzünk, élünk, alkotunk. Az energia követi a tudatot, tehát minél inkább korlátlanabbá, nyitottabbá válunk, annál nagyobb energiát tudunk befogadni, természetesen. De ki akarná és miért is ezt a folyamatot erőltetni? A fejlődésünk magától is történik, csak lassan. Na persze, ebben jelent a Kundalini egy hatalmas gyorsítást. És nyilván az ember általában türelmetlen.

De egy Istennőt nem érdemes sürgetni. A kígyó fejét sem túl jó bottal ütni.

3. Teljesen biztonságos!

Nálam mindig kiveri ez a mondat a biztosítékot. Az életben semmi sem biztonságos. Az élet maga a megjósolhatatlan. Ki tudna garanciát vállalni arra, hogy holnap biztos nem lesz szélvihar, vagy hogy egy kislánynak biztos csodás formájúra fog kinőni a pontmelle? A természetfeletti lényege, hogy befolyásolhatatlan és legjobb ezért a tisztelet és a remény jegyében közelíteni felé. Az élet sem biztonságos, a jóga sem. Mindennek van valami hatása, ami a felhasználás irányának függvényében nyeri el pozitív vagy negatív minősítését, mint pl. az atomenergia. A Kundalini is egy ilyen neutrális energia, amely csak az értelmezés és a személyes élmény vonatkozásában nyeri el előjelét.

Az előbb is említettem, hogy a Kundalini folyamat nem garantálható és nagy veszélyeket hordoz magában. Ennek az energiának a lefele irányuló mozgását hívják Ahamkaranak, vagyis az én-csinálónak, az egónak, a másik, felfele irányuló mozgása pedig a Kundalini. Ha hirtelen felébred a Kundalini, akkor megszűnsz létezni, megsemmisülsz a világban, ha pedig csak lefele áramlik, akkor nagyon materiális leszel. A kulcs a finom és természetes emelkedésben van.

Ha félrecsúszik a folyamat és mégis megtartod közben a testedet, akkor jönnek a hatalmas személyiségtorzulások. Kicsit elgondolkodtató, hogy a leghíresebb guruk mind gyakorlatilag torzult személyiségek, nagyzolási mánia, nárcizmus, határtalan egoizmus és pénzhalmozás jellemzi őket.

 

4. Senki nem tud segíteni!

Annyian bíznak a mesterben, sőt azért keresnek mestert, hogy ebben a folymatban biztonságban legyenek, és legyen mellettük egy támogató. Értsd meg, senki, de senki nem tud segíteni. Erre jó példa volt Gopi Krishna esete is, aki teljesen spontán élt meg egy Kundalini emelkedést, majd 20 évig küzdött az életben maradásáért és a mentális egységéért. Amikor megkereste India 20. századi nagy szentjeit és guruit, senki sem tudott neki segíteni. Ha beindul egy Kundalini folyamat, ott senki sem tud segíteni, mert senkinek sincs kontrollja e folyamat felett. Aki ezt ígéri, az egyszerűen nem tudja mit beszél.

 

5. A Kundalini gyógyít és oldja a szexuális blokkokat

A Kundalini mint éltető energia valóban lehet a gyógyulás forrása, mivel ha megfelelő a folyamat, akkor a prána, vagyis az energia optimálisan áramlik a testben és ezzel együtt helyreállhat az egészség is. Azonban azt sosem lehet garantálni, hogy az energia ilyen harmonikusan ébred fel benned. Ennek nagyon sok oka van. Leginkább karmikus körülmények határozzák meg azt, hogy megindul e benned az érdeklődés eziránt a téma iránt, képes vagy e elviselni a nagyobb energiát, megfelelő szintű e a tudatosságod. Karmikus körülmények határozzák meg a gyógyulás képességét is. Van olyan karma, ami teljesen determinált, megváltoztathatatlan, van ami nehezen, de módosítható és van könnyen hajlítható is. Ha egy betegség a befolyásolhatatlan karmikus következmény kategóriájába esik, akkor ott nincs mit tenni. Nem fogsz tudni meggyógyulni. Az, hogy valami valakinek működött, az sosem garancia arra, hogy az neked is fog. Sőt még az sem biztos, hogy az illető nagy tudatos munkája okozta a gyógyulást. Lehet, hogy csak ez volt benne neki a pakliban. Nem igaz, hogy minden betegség gyógyítható, legalábbis az Ayurvéda ezt nem ismeri el. És nem is vagyunk felelősek mindenért. Van olyan is, hogy karmikus elrendeltség. Egyedül a reakciónkért vagyunk felelősek. Ha például gyógyíthatatlan betegek vagyunk, akkor még ott is lehet valamit tenni, helyesen reagálni, mondjuk azzal, hogy eldöntjük, hogy legalább felkészülünk normálisan a halálra.

A Kundalini mint energia természetesen kapcsolódik a libidóhoz és a szexuálisnak megélt energiához. Mivel az energia természete a teremtés, nyilvánvaló, hogy annak megtapasztalásának legkézenfekvőbb módja a szexualitás. Az is biztos, hogy a szexualitás körül rengeteg probléma van és ez egyszerre jelzi a Kundalni mint energia blokkoltságát is. A kettő tehát összefügg, mivel minden, ami energia, az a Kundalini területe. A Kundalini maga az Energia. Viszont ahhoz, hogy a szexuális blokkokat oldani tudjuk, ahhoz nem lesz elég önmagában a Kundalini birizgálása, sőt felkészületlenül itt is előfordulhat mint negatív következmény az eltorzult szexualitás vagy éppen a libidó lezuhanása. Mindig érdemes szem előtt tartani, hogy az energia mint a hősszerelmes csak követi a tudatosságot. A szexuális blokkok oldásához mindig pszichés munkára, tudati munkára vagy tudatosításra is szükség lesz, csak akkor tudja ezt optimálisan segíteni az energia. Talán jó példa erre, hogy kislányként simán megjön hamarabb az első menzesz, ha sokat foglalkozol a témával és felkészülsz “fejben”.

És még egy megjegyzés. Nagyon divatos a szexuális oldás, az orgazmusterápia a tantrára hivatkozva, de sajnos ennek semmi köze ahhoz, amiről a tantra szól. Viszont remek üzleti fogás az elkeseredett, párkapcsolatban sérült nők és férfiak lenyúlására. Már látom, hogy jön be egy angliai “fake guru” módszere hozzánk is. A módszer igen egyszerű, csak rádnézek és ha felemelem a kisujjam máris orgazmusod lesz. Mi ez ha nem egy gusztustalan szuggerálás? És a nők vagy éppen a férfiak ránganak és nyögnek, hörögnek. Hú, mekkora oldás volt. Gratulálok.

 

6. Valóban érzed vagy csak beképzeled?

Rengeteg módja van az önámításnak. Ma annyira különleges és egyedi mindenki, hogy miért lenne ez alól kivétel a spiri világ. Nem volt még testen kívüli élményed, na ne már! De gáz! Ma már mindenki látja az előző életeit, legalább egyszer kitörölte a harmadik szeméből a csipát és volt már asztrálutazáson, meg sorolhatnánk. Persze, hogy senki nem akar lemaradni. Csakhogy ez nagyon nem így működik. Annyi embert láttam már, aki annyi félét állított magáról. A legjobb példa maga India. Százszámra szaladgálnak a Shiva inkarnációk, a szentek és félőrültek, akik el is hiszik magukról, hogy ők valakik. Pont ezért van létjogosultsága a zárt osztálynak is, sajnos ez a realitás. Mert az ilyen zavarodott emberek hatalmas egóval és szuggesztív szemekkel sokakat félrevihetnek. Persze, ha az összképet nézzük, nincs ezzel semmi gond, mert a végén mind megdöglünk. Ha nem tanulunk a más kárán, ha naívak vagyunk, ha nem figyelünk, ha balgán hagyjuk magunkat megvezetni, akkor valószínűleg most pontosan erre volt szükségünk. Sajnos mindenkinek megvan a gyenge pontja. Ez nem értelem kérdése. Egy ingyenes meditáció alkalmával meg lehet valakit hipnotizálni. Egyetlen alkalom elég, hogy a hal horogra akadjon.

Érdemes megfigyelni a “mester” arcát, mennyire mozdul a szeme, mennyire szuggerál, mennyire olyan az egész környezet, hogy mindenki annyira hisz. Ha mindenkinek működik, akkor biztos én vagyok a hülye, vagy a béna, vagy a negatív, ha nekem nem. Ilyenkor az egó pedálozik, nem akar lemaradni és a tömegpszichózis hatására olyanokat beképzel, ami csak neki van. Belül.

A belső tapasztalásokat nem szabad az abszolút értékítélet alapjává tennünk. Mert a belső tapasztalás teljesen személyes és egyedi. Senki se tudja, hogy mi az igaz, illetve magunknak minden igaz. És mindenkinek a maga igaza az igaz. Így teljesen értelmetlen egymást a személyes tapasztalatok alapján győzködni.

A jóga irodalom az öntanulmányozás témakörében beszél a tapasztalás fontosságáról. A jógában különben is nagyon fontos a praktikum, mindennek a tesztelése, és a nem a hit általi, hanem a tudás és a tapasztalás általi fejlődés. Mindazonáltal a jóga irodalom sosem csak a tapasztalatra épít. Van még két fontos körülmény: a leírt, a hagyományban és az irodalomban megőrzőtt tudás és tételek, másrészt pedig a guru, a mester iránymutatásai. A legjobb, ha tapasztalunk, de aztán a tapasztalásunkat megértjük és elemezzük a megismerhető irodalom és hiteles emberek iránymutatása mentén.

Ehhez javasalok is három könyvet:

Sir Arthur Avalon: A Kígyóerő

Robert Svoboda: Kundalini

Gopi Krishna: Kundalini: The Evolutionary Energy in Man

 

Végezetül csak annyit, hogy a Kundalini folyamat a természet egy olyan csodája, amit szerintem a legnagyobb tisztelettel, türelemmel és alázattal lehet megközelíteni. Mint ahogy a természetfilmes képes órákat hasalni a fűben, hogy megleshesse a csigák szerelmi táncát.

Ha érdekel a Kundalini, ha volt olyan spontán tapasztalásod, amely érdekessé tette számodra a témát, akkor azt javaslom olvass sokat. Nézz szét. Ne bízz senkiben, de merj tapasztalni és aztán olvass megint. Törekedj arra, hogy megértsd, mi történt veled. Ne számíts senkire és dolgozd meg a félelmeidet. A legfontosabb, hogy megtanulj egyszerre ösztönös, érzelmes és nagyon tudatos lenni. Informált és zsigeri egyszerre. És még egy dolog. Csak merj befogadni. Minősítés és igazolás, önigazolás nélkül. Ha elvégzed a mentális tisztítómunkát és minden tapasztalást tudsz élvezni, akkor talán nem lesz baj.

Azért vigyázzatok magatokra!

 

F. Tóth Gabriella © 2017 Minden jog fenntartva