Egyre többen kezdik felfedezni az Ayurvéda fontosságát a jóga mellett. Ebben a blogban a személyes véleményemet fejtem ki arról, hogy én hogyan is értelmezem és élem az Ayurvédikus jógát.

strong>Nekem az Ayurvéda elsősorban egy olyan szemüveget hozott, amelyen keresztül másként tudom szemlélni a jógagyakorlásomat. Szerintem a jóga és az Ayurvéda egy olyan szimbiózisban kell hogy egymás mellett éljen, amelynél a jóga gyakorlásban teljesen tükröződnek az Ayurvéda elvei.

Kezdjük talán egy egyszerű kis definícióval, a megfogalmazás teljesen önkényes, az én személyes tapasztalásomat és eddigi megértésémet tükrözi:

Az Ayurvédikus jóga egy egyénre szabott jóga, amely a mindennapi ember igényeit követi, hogy segítsen neki megőrizni és megtartani a tökéletes testi és mentális egészségét, és amelybe beletartozik

  • a jógagyakorlás (ászana),
  • életmód és táplálkozás,

mind a gyakorló alkatának megfelelően személyre szabva.

Mivel az Ayurvédikus jóga fő fókusza tehát a test, így nagyon közel áll a Hatha jógához, de csakúgy mint a Hatha jóga, magasabb szintjein az Ayurvédikus jóga is abszolút teret enged a spirituális tapasztalásnak és fejlődésnek.

Az Ayurvédikus jóga holisztikus megközelítést alkalmaz, amely a leghatékonyabb hozzáállás, ha téged elsősorban az egészséges és egyensúlyban levő test és elme megvalósításának a gondolata foglalkoztat. A spirituális jóga, vagyis a yoga sadhana vagy moksha yoga (a jóga mint spirituális út) szerintem egy sokkal nehezebb út, amely csak a legbátrabbak vállalása lehet. Ez a spirituális jóga rendszerint főleg belső gyakorlatokból áll, úgy mint meditáció, mantrák és samadhi, vagyis az extatikus csúcsélmény mint eszköz használata a közvetlen megismerés útján.

A spirituális jóga energetikai szinten hat és a testen kívül, felül történik, éppen ezért nem foglalkozik annyit az egyéni alkati különbségekkel, míg az Ayurvéda, az élet tudománya, leginkább a test fizikai és mentális állapotát és egészségét vizsgálja. Egy igazi, a spirituális ösvényen járó jógi számára a test lényegtelen, pont ezért találkozunk oly kevés fizikai ászanára utaló résszel a klassszikus jóga szövegekben (Patanjali jóga szútrák, Bhagavad Gíta, Vedanta sutra, Védák stb.).

Azt gondolom, hogy manapság, amit a legtöbbetek jóga címén keres, az inkább közel áll az Ayurvédikus állásponthoz, mintsem a spirituális jógához.

Ha az energetikai vagy spirituális jógákat felkészületlenül kezded el, akkor az őrülettel és a megtébolyodással játszol, különösen akkor, ha még nem rendelkezel komolyabb önismerettel a saját testedet, egódat és mentális alkatodat illetően, pláne, ha nem rendelkezel megfelelő kitartással és lelki erővel (tapas). Arról meg most ne is beszéljünk, hogy mindennek milyen beláthatatlan következményei lehetnek, ha a tanáraid szintén felkészületlenek, dogmatikusak vagy éppen kifejezetten fekete mágusok.

De akkor mi is tulajdonképpen az Ayurvédikus jóga és hogyan szabhatod személyre a gyakorlásodat?

Elég lenne annyi, hogy megtanulod bizonyos ászanák ayurvédikus hatását a testre, elmére és a doshákra? Vagy elég az, ha folytatod az eddigi jóga ászanáidat, de beviszel az életedbe egy-két újabb ayurvédikus receptet, gyógynövényeket vagy táplálékkiegészítőket? Szerintem itt tévednek sokan. Ez ugyanis egy nagyon leegyszerűsítő hozzáállás lenne.

Az Ayurvédikus jóga egy elmélyült megfigyeléssel kezdődik.

Először is a tanárnak kell ezt megvalósítania. Amikor én valakivel először találkozom tanár-diák kapcsolatban, akkor mindig elsősorban igyekszem megtalálni, hogy milyen az ő Természete, és keresem a választ az alapvető kérdésre: Te milyen vagy? Emellett bátorítom a diákjaimat is arra, hogy növeljék az önismeretüket. Elmagyarázom nekik az ayurvédikus konstitúciójukat, alkatukat, hogy ez mit is jelent és azt is átadom, hogy hogyan teszteljék mindazt, vajon igazat mondok-e. Nekem egy személyes beszélgetés ezért sokkal többet jelent, mintha valaki beállna és venne tőlem egy “próbaórát”.

Az Ayurvéda alapvető fogalma a Prakriti, ami szó szerint azt jelenti: Természet.

Ebből is látszik, hogy a lényeg az, hogy megismerd a saját igaz Természetedet, enélkül ugyanis nem tudod felismerni az igazi Énedet sem. Csak gondold végig, mennyi kapcsolatod van a külső természettel és mennyit is tudsz önmagadról? Ez a kiindulópont. Ez a megfigyelés: látni, hogyan működik a természet és te hogyan működsz abban? Hogy reagálsz pl. a természet, az idő változásaira? Hogyan változol az idő múlásával? Hogyan igazodsz a különféle környezethez? Mennyire vagy nyitott a saját érzékeidre, ösztöneidre?

Ayurvédikusan szólva ezt kérdezném: Hogyan látod az 5 durva elem (föld, víz, tűz, levegő, éter) megjelenését kívül és belül? Te milyen vagy?

Az Ayurvéda alapgondolata az 5 elem mint bármilyen ismeretlen tárgy minőségének a mércéje. Tehát először ezeket az elemeket figyelem egy ismeretlen emberben is, és ezt is tanítom, hogy hogyan figyelheted ezeket az elemeket saját magadban, magadon. A doshák csak másodlagosak ebben a megközelítésben, hiszen ezek olyan biológiai erők, amelyek az emberi testben hatnak. Minden egyes dosha már valamely két durva elem kombinációjából áll elő, így a Vata az éter és a levegő, a Pitta a tűz és a víz, a Kapha pedig a víz és a föld keveréke. Ezek a kombinációk megmutatják nekünk az Egyensúly fogalmát, egy másik fontos ayurvédikus alaptételt, vagyis azt, hogy mindig egyszerre két ellentétes tényezőnek kell megjelennie az egyensúly fenntartásához.

Nos, akkor miért is nem elég, ha megtanulod, az egyes ászanák hatását a doshákra?

Azért mert az élet olyan gyönyörű és komplex, hogy egyetlen ászanát nagyon sokféleképpen, számtalan kontextusban tudsz felhasználni, így hát a lehetőség, hogy azokat bármely dosha számára kiegyenlítővé tegyük, tulajdonképpen határtalan.

Ami a leginkább számít, az az összhatás. A jógagyakorlás esetében az ászanákat, a jóga pózokat úgy kell összeválogatni, hogy azok nagyrészt, de nem kizárólag az ellentétes minőséget képviseljék. Tehát például egy olyan ember esetében, aki mondjuk nagyon magas Pitta tulajdonságokat mutat, több hűsítő elemet kell alkalmazni mint pl. a föld és a víz elemet, de ugyanakkor az egyensúly megtartása érdekében, és pláne azért, hogy a Pitta természetét motiváltan tartsuk bele kell szőni tüzes és akár levegős elemeket is. Emellett továbbá figyelembe kell vennünk az adott személy fizikai adottságait is, a strukturális problémáit, a korát, életmódját, egyéni szükségleteit és azt is, hogy éppen milyen évszakban vagyunk. És megint mindez nemcsak a kialakított jóga sorozatban kell, hogy megjelenjen. Az egész hangulatnak, a tanár hozzáállásának olyannak kell lennie, ami igazodik az egyénhez és az ő állapotához.

Mert meg tudom csinálni, csináltatni ugyanazt az ászanasort Vata, Pitta vagy Kapha módon is. Ami fontos, az a tanár jelenlétének a minősége ebben a folyamatban, vagy otthoni gyakorlás esetén a Te mentális hozzáállásod illetve belső megfigyelésed.

Az, hogy hogyan látod a saját természetedet és mennyire tudod beazonosítani azokat a kiegyenlítő elemeket, amelyekre egy adott élethelyzetben szükséged lehet.

Én éppen ezért imádom az Ayurvédikus jógát. Mert ez egy állandó Folyamat, hiszen mindig újabb és újabb kihívásokkal találkozom minden egyes újabb tanítvány esetében. Mert itt nincsenek konyhakész válaszok, begyúrt ászana sorok, rutin vagy rutin tanács.

Mert itt nincsenek panelek. Mert itt állandóan kreatívnak kell lennem és nyitottnak az újra. Mert állandóan felül kell vizsgálnom a korábbi álláspontomat és ezáltal rengeteget tanulok. Mert állandóan gondolkodnom kell és elmélkednem. Mert Veled is úgy kell bánjak, hogy figyelembe veszem az egyéni tulajdonságaidat, természetedet, fizikai és mentális sérüléseidet és alkatodat.

Az Ayurvédikus jóga tehát nem egy jógastílus, hanem egy szemlélet, egy állandó meditáció, megfigyelés és egy tanulási folyamat az élet sokszínűségéről. Én boldognak érzem magamat, hogy megtaláltam ezt az utat és kívánom, hogy sokatoknak megmutathassam ezt az utat.

 

Namaste,

Yoginigabi (F.Tóth Gabriella) © 2014