MÁS jóga Alapképzés

Organikus légzés és mozgás a jóga és ayurvéda elvei szerint

Miért MÁS Alapképzés?

Tanulj meg önnálóan gyakorolni!

Ma nagyon divatos jógázni, de valóban tartós eredményeket igazán a rendszeres és önálló gyakorlással fogsz elérni. Stúdióba járni lehet kellemes élmény és inspiráló is, de egyrészt nem túl hatékony, ha csak akkor jógázol, amikor valaki instruál, másrészt függővé is tesz, ha végül magadtól nem vagy képes jógázni. Egy csoportos órán lehet évekig rosszul fogsz valamit gyakorolni, mert ott lehetetlenség személyes odafigyelést adni mindenkinek. Ezen a képzésen intenzíven annyit tanulhatsz, mint máskor évek alatt, mert kivesézzük a gyakorlatokat és személyre szabottan tanulhatod meg azokat, megismerve a saját tested lehetőségeit. Itt megtanulhatsz valóban önállóvá válni és tudatosan lélegezni, mozdulni.

 

Ismerd meg a jógában és az ayurvédában rejlő valódi lehetőségeket!

 

A másik fontos dolog a beszélgetés ereje. Ma nagyon kevesen értik valójában mit is jelent jógázni. A legtöbb embernek a jóga testi gyakorlás, pedig a hagyomány szerint a jóga lényege a meditáció, egyfajta belső gyakorlás. A jóga hagyománya igen szerteágazó és komoly tanulást igényel, de ezen a képzésen legalább kísérletet teszünk arra, hogy valós képet kapj arról, miről is szól eredetileg a jóga, hova vezet a gyakorlása és ehhez képest mi a modern jóga irányvonala. Így könnyebben eldöntheted, hogy mit is szeretnél, mi a fontosabb neked, és mi az az irány, amit a jövőben választani szeretnél.

Nem lehet felelőtlenül komoly jóga gyakorlást végezni, mert a jóga nem veszélytelen. Érdemes ismerni, hogy a gyakorlatok hova vezetnek, mit okoznak és tekintettel a saját életedre mit és milyen mélységben érdemes megtanulnod, gyakorolnod.

 

Ismerkedj meg az Ayurvéda életmódra és egészségre vonatkozó tanításaival!

 

A képzés beszélgetős formában segít megismerkedni az Ayurvéda alapvető tanításaival is, amely hozzásegít ahhoz, hogy a napirendedet és a mindennapi életviteledet a lehető legoptimálisabban alakítsd ki. Az Ayurvéda ősi elvei nem a modern jóga divatőrületeit képviselik, nem is a Vata, Pitta, Kapha szerinti étellistákról van szó, viszont néhány egyszerű elv betartásával sokkal kiegyensúlyozottabb lehet a testi-szellemi állapotod. Itt ezekbe kapsz betekintést.

 

A MÁS jóga lényege, hogy szabad légy és képes arra, hogy a saját egészségedet a legoptimálisabban megőrizd. 

 

A módszer az Ayurvéda egészségmegőrző és a Mysore-i Krishamacharya-féle hagyomány szerinti önálló gyakorlás elveit használja. A MÁS jóga módszer lényege, hogy kifejezetten nagy hangsúlyt fordítunk a helyes légzésre, és a légzéssel történő együttmozgásra. Ezen a képzésen a fókusz alapvetően az egészségmegőrzésen és az optimális mozgás- és légzésminták elsajátításán lesz, de emellett megismerkedhetsz a klasszikus jóga elméletével is. A lényeg, hogy ezekkel az ismeretekkel felvértezve, ha szeretnél, valóban el tudj indulni egy belső jóga megismerése felé. A lényeg nem a külsőségekben rejlik.

Pillants bele a MÁS riportfilmbe és nézd meg mit mondanak a korábbi résztvevők a képzésről!

 

 

Nekem személyesen ez a jóga: folyamatos belső fejlődés, amiben a saját lelked vezet. Nem külső forma, hanem belső érzet. Egy módszer, amely a tested használatára építve tágítja a tudatodat, hogy képes légy az élet teljesebb befogadására és megélésére.

A MÁS jóga alapvetően a testre és a légzésre fókuszál, de amellett megnyitja neked a távlatokat a jóga mélyebb lelki és energetikai folyamataihoz is. Szeretném, ha megértenéd, hogy a jóga erről szól, az átalakulásról és a kiteljesedésről. Ez a képzés remek lendületet adhat neked ehhez a folyamathoz mint egy önismereti képzés.

 

A MÁS jóga Alapképzés célja, hogy intenzíven felkészítsen az önálló jógázásra.

 

Az ÖNÁLLÓSÁG azt jelenti, hogy
 • egyrészt olyan testi tudatossággal rendelkezel amellyel bátran és sérülésmentesen gyakorolhatsz,
 • másrészt tisztában vagy az alapvető anatómiai/ testi adottságaiddal, vagyis hogy mik a nehézségeid és az erősségeid, hol kell jobban nyújtanod vagy erősítened,
 • harmadrészt megfelelő önismereted van, amelynek birtokában el tudod dönteni, hogy a Te egyéni Természetednek milyen gyakorlásra van szüksége (Ayurvéda).

Amikor jógázol ez lesz a legfontosabb, ÉREZZ és TAPASZTALJ, ne kifele figyelj, hanem befele. Ne magadat sanyargasd bele egy gyakorlatba, hanem tedd olyanná a gyakorlást, amely hozzád illeszkedik. Egy olyan látásmódot kínálok neked, ami belső tükröt tart eléd és a segítségével otthon is tudni fogod, mire figyelj majd. A jóga tanfolyam a testérzetek tudatosításán keresztül segít ráérezni arra, hogy hogyan tudod használni az intuíciódat. A választás mindig a tiéd.

Ezen a jóga képzésen ezért nincsenek dogmák. Lehetőségek vannak. Mindenkinek megvan a sajátos útja. A MÁS jóga is egy állandóan organikusan alakuló rendszer.

Milyen módszerrel dolgozunk?

A MÁS jóga módszere az Ayurvéda bölcsességein alapszik. Figyelembe vesszük az Ayurvéda szerinti alapelveket, a fizikai lehetőségeidet (jóga anatómia), és a jógában leírt energetikai folyamatokat.

A MÁS jóga, mint Hatha jóga energetikai alapokra épít és a fizikumból indít, amelynél a végső cél a testünk tökéletes uralása és a testi folyamataink megfelelő működtetése. Ebben van segítségünkre az Ayurvéda, amely kifejezetten a test rendbetételével és az egészség megőrzésével foglalkozik elsődlegesen. Ez a képzés a jóga valódi távlataihoz képest egy nagyon pici első lépés, mégis mivel elgondolkodtat és áttekintést ad az igazi jóga lehetőségeiről, olyan kuriózum, amellyel nem nagyon talákozhatsz máshol.

A MÁS jóga, mint ayurvédikus jóga így elsősorban azoknak szól, akiknek az alapvető céljuk az egészségmegőrzés, viszont azoknak is remek alapot ad, akik a testen keresztül szeretnének továbblépni a belső jógák és a magasabb tudatállapotok felé.

Mit és hogyan tanulunk?

A fizikumból  indulunk és a finomabb rétegek felé haladunk. Tudom, hogy a legtöbbeknek a jóga a testi fájdalmak megszüntetéséről és a fájdalom elkerüléséről, a fittség megőrzéséről szól. Éppen ezért az integrált és organikus mozgásminták mentén megnézzük a legfontosabb ászanákat, amelyek a MÁS jóga alapsorozatában is szerepelnek.  A cél, hogy rávezesselek az elmélyült érzékelésre, mozdulatra és légzésre. Pontosan ezért a képzés dinamikája a csoport résztvevőinek képességeihez és adottságaihoz igazodik. Ha szükséges kevesebbet tanulunk, de részletesebben. Kérlek ezzel a nyitottsággal érkezz és légy kész arra, hogy a program dinamikusan változik a Ti kérdéseitek és igényeitek mentén. Nem az a lényeg, hogy hány ászanát tudsz, hanem hogy elkezd érzékelni e a tested logikáját és megismerd, miről is szól az igazi jóga.

Ha még nem tudod, mi az a MÁS jóga, akkor olvass róla többet a linkre kattintva.

A célkitűzés, hogy hozzávetőleg 30 alapvető jógapózt át tudjunk nézni közösen, ha ezt a csoport teljesítőképessége megengedi, úgy hogy azokat megérezd és megérthesd. Lehet, hogy a végén kevesebbet tanulunk, de a lényeg még egyszer nem azon van, hogy hány ászanát tudsz, hanem hogy mennyire tudod érzékelni a testedet. Ehhez igazából nem is kell sok ászana, csak sok sok figyelem. Ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy otthon is tudj majd egyedül gyakorolni. A képzés különlegessége, hogy minden résztvevő egyéni figyelmet kap és folyamatos műhelymunkában dolgozunk együtt, párban és önállóan is.

Fontos, hogy tudd, itt nagyon intenzíven tanulunk, ha teljesen kezdő vagy is csatlakozhatsz, de mindenképpen fokozott figyelemre és a képzésen kívül is, szinttől függetlenül, folyamatos önálló gyakorlásra lesz szükséged. Úgy érdemes alakítanod az életedet, hogy a kurzus ideje alatt ne legyél túlterhelve és tudj otthon is foglalkozni a tanultakkal. Így lesz a leghatékonyabb a tanulásod.

Jóga beszélgetések:

A jóga valódi tartalma sokkal színesebb, mélyebb és gyakorlatilag is teljesen más mint ahogyan az a 20. században elterjedt. Erről ill. a poszturális modern jóga buktatóiról a MÁS jóga leírásánál olvashatsz többet.

A képzés egy kísérletet tesz a jógáról alkotott elképzelések bővítésére, színesítésére, és lehetőséget kíván adni arrra, hogy megismerkedhess annak hagyományos tartalmával.  Az eszmecsere itt nagyon fontos szerepet kap, hiszen minden gyakorlás csak akkor lesz eredményes, ha van mögötte egy alapos megértés. Ahogy már írtam, ha a jóga módszereit nem a megfelelő kontextusban alkalmazzuk, az számos problémát okozhat (testi sérülések, mentális zavarok, ma divatos “Kundalini szindróma” stb.)

 • Miért jógázok és mit jelent a jóga?
 • Mitől más a modern jóga mint az, amit a jóga alatt klasszikusan értenek?
 • Mik a jóga alapvető tanításai?
 • Mi a különbség a Hatha Yoga Pradipika által lefektetett fizikai alapú testkontroll és a Patanjali féle Jóga Szútrák szemléletmódja között?
 • Mik az Ayurvéda alapvető tanításai és elvei? Miért fontos ismerni azokat?
 • Életmód – pratikus Ayurvédikus életvezetési tanácsok Hogyan kerülhetek egységbe a természetemmel? Mi az, ami nekem természetes?

Kinek ajánljuk a MÁS Alapképzést?

 

 • Kezdőknek, ha elszántak és nem ijednek meg az erőfeszítéstől és a kitartó munkától. Ha teljesen kezdő vagy és nem vagy biztos abban, hogy ezt a fajta intenzitást bírni fogod, akkor előbb érdemes a MÁS Ráhangolódás Workshop 2 napos programját elvégezned. A MÁS Alapképzés intenzitásában az oktatóképzésekre hasonlít és komoly testi igénybevételt és mentális koncentrációt igényel.
 • Haladóknak, akik nyitottak teljesen új szemmel figyelni az ászanákat és új alapokra helyezni a jógával kapcsolatos elgondolásaikat. A képzés erősen alkalmas a nyugalom megzavarására, ha dogmatikusan ragaszkodsz a “mestered” vagy egy irányzat tanításához és nem vagy kész kritikai szemmel nézni az eddigi gyakorlásodat. Ha valamit egy új szemszögből vizsgálsz meg és félre tudod tenni az érzelmeidet, akkor csak nyerni fogsz. Vagy megerősödsz a korábban tanultakban, vagy sikerül egy tejesen új irányba tovább fejlődnöd. Itt nem leszel meggyőzve semmiről, mindig Tiéd a választás. Ne félj a mentális kihívástól! Gyakorold inkább a megfelelő értékítélet képességét (viveka). Ha befogadó vagy és kész arra, hogy egy más szemlélettel – ha szükséges – újraépítkezz az alapoktól, akkor a jóga teljesen új távlatokat nyerhet számodra, függetlenül attól, hogy eddig milyen rendszerben gyakoroltál.

Még vacillálsz? Próbáld ki előbb a MÁS jógát!

 

Tetszik, amit olvasol, de szeretnél még előtte egy kis kóstolót abból, hogy milyen is a MÁS jógát gyakorolni? Iratkozz fel az ingyenes 12 részes MÁS Ráhangolódás programra, és 30 napig mindenféle kötöttségtől mentesen próbáld ki, valóban ez e a te utad.

Ha teljesen kezdőként szeretnél jelentkezni a MÁS Alapképzésre, akkor kifejezetten javasolt lesz elvégezned a MÁS Ráhandolódást, mint egy előkészítést, alapozást.

Praktikus információ és jelentkezés

MÁS Alapképzések dátumai 2018-ban:

A képzés vagy hétvégente vagy napközben folyik, kérlek válassz a következő lehetőségek közül. Átjárás a csoportok között a képzés megkezdését követően nem lehetséges.

hétvégi csoport dátumai: március 24-25, április 7-8, április 21-22. (9 – 16.30 között)

hétközbeni csoport dátumai: 6 héten keresztül K  és Cs 17.30-20.30 (március 20 – április 26 között kihagyások nélkül)

AKTUÁLIS (2018. márc. 5-i info)! A hétvégi csoportba történő jelentkezések aktuális létszámára tekintettel elsősorban a hétközbeni csoportra érdemes jelentkezned. Jelentkezés előtt mindenképpen érdeklődj a csoport telítettségéről emailben: agnisomainfo@gmail.com

Részvétel, jelentkezés: 

A képzésekre kérlek csak akkor jelentkezz, ha ezt az intenzitást be tudod építeni az életedbe és a képzés minden napján hiánytalanul részt tudsz venni. A tanfolyam idejére érdemes úgy tervezni az életedet, hogy ne legyen nagyobb utazás, megterhelés, vagy egyszerre más fontos tanulmány az elfoglaltságaid között. Érdemes figyelembe venned, hogy a tanfolyami élő találkozások mellett folyamatos otthoni gyakorlásra is szükséged lesz ahhoz, hogy megfelelően tudd feldolgozni és megérteni a tanultakat.

A tanfolyamról való hiányzás csak magánóra keretében és különdíj ellenében pótolható.

Ha a tanfolyamról kimaradsz, azt saját felelősségre teszed. A tájékoztatóban megadott határidőkön túl pénzvisszafizetésre nincs lehetőség. Kérlek erre tekintettel jelentkezz. Köszönöm!

 

Jelentkezés a 2018 Tavaszi képzésekre:

 

Jelentkezéshez kérjük töltsd ki az oldal alján található Jelentkezési Lapot.

A részvételi díj:

mind a hétvégi mind a hétközbeni képzéseknél 115.000,- Ft/ fő

Jelentkezési és befizetési határidő a tavaszi tanfolyamokra: 2018. március 15.  

A jelentkezési határidő lejártát követően csatlakozni a képzéshez csak a fennmaradó helyek függvényében lehet. Ilyen esetben mindenképp írj először egy emailt a Kapcsolat oldalon keresztül.

 

 

 

A csoportban maximum 12 fő vehet részt.

 

Az Oktató:

Nekem fontos a kémia! Ismerj meg mielőtt jelentkezel. 
F. Tóth Gabriella – Ayurvédikus Jóga tanár

Bár a tanfolyamig kevés tapasztalattal rendelkeztem a jóga terén, bátran elmondhatom, hogy jól választottam, amikor Gabinál jelentkeztem, hogy elsajátítsak némi alapot a jógában.

Ugyanis itt a jóga nem az oly’ divatos nyakatekert pózolásról szólt egy túlzsúfolt jógastúdióban, hanem Gabi aprólékosan megmutatta, hogyan sajátítsunk el egy-egy ászanát, helyes légzéssel kombinálva. Mindezzel rávilágítva a gyakorló korlátaira, és mindezeket nem ránk erőltetve, hanem mindenkire személyre szabottan, odafigyelve minden egyes tanulóra.

Ezeket szóban alaposan kiveséztük és a jóga lényegéről és a hozzá szorosan kapcsolódó ajurvédáról is tanultunk/beszélgettünk mindenféle dogmáktól mentesen.

Remélem tudom majd folytatni ezen az úton tanulmányaimat a jógaoktatói képzésen is.

Gróf László

Ayurvédikus masszőr, hivatásos gyógymasszőr

Amikor jelentkeztem a MAS jóga Alapképzésre, nem is gondoltam menyire MÁS, mint amit eddig tanultam 🙂  Bár több éve foglalkozom jógával, és van egy kis csoportom is, akiknek átadom a “tudományom” boldog vagyok, hogy  a tudásom gyarapodott és bizony kincsekkel.

Az ászanák izomból való kitartása, átlélegezve. A csípő vállak, könyök, térd ..stb. alapos és egészséges “használata”. Bizony volt az elején izomlázam rendesen, pedig minden nap jógázok.

Gabi nagyon felkészült és nagy odafigyeléssel, szívből, lélekkel adja, amit tud, és az nem kevés. Szívből ajánlom, hogy ízleljétek meg, ha hívást éreztek. Én éreztem és boldog vagyok, hogy elmentem és végigcsináltam. Úgy érzem megyek tovább és bízom benne beállhatok abba a csodás kis csoportba, akik már ezt oktatják is.

Asemota Beatrix Anna

wellness manager, jógaoktató, Villa Haka Etyek