Marma jóga – MarmaYog

A Himalájai Hatha Jógik eddig dokumentálatlan módszerei.

Mi az, hogy Marma?

A marma pontok olyan létfontosságú konkrét fizikai pontok, amelyek stimulálásával befolyásolni lehet a prána (életenergia, kozmikus energia) áramlását a testben. Az Ayurvéda szerint, ha ezek a pontok sérülnek, akkor az bénulást, lassú vagy kifejezetten gyors halált okozhat. Éppen ezért volt elsődleges ezeknek a pontoknak az ismerete a Dhanurvédában, vagyis az ősi védikus harcművészetben, illetve a kapcsolódó védikus orvoslásban, az Ayurvédában , az Élet(energia) tudományában.

A vitalitásunk, egészségünk kulcsa az, hogy ez az energia mennyire áramlik a testünkben. Ha blokkolt, vagy nem megfelelő az áramlás valahol, akkor ez betegségek kialakulásához vezet.

A MarmaYog ezt a tudást ötvözi a Hatha jóga eszközeivel, ahol a cél a test tudatos uralása és ezen keresztül a magasabb tudatállapotok megvalósítása.

Honnan ered a Marma jóga?

A Marma jóga tudománya a tradicionális himalájai Hatha jógiktól és dél indiai siddharoktól (alkímikusok) ered, akik kitartó gyakorlásuknak köszönhetően megértették a légzésnek és a különféle testtartásoknak a testre és az elmére kifejtett hatását.

Ezek a jógik megfigyelték, hogy a marma pontok ismerete és használata a testi hatásokon túl segít eltávolítani az elmében jelen lévő akadályokat, ezáltal megkönnyítve a tudatosság szabad kiterjedésének természetes folyamatát.

A MarmaYog rendszer

Dr. Sumit Kesarkar összegyűjtötte ezeket a gyakorlatokat, majd azokat rendszerezte. Ebből született meg a MarmaYog, mint rendszer. Ebben minden egyes gyakorlat egy-egy gyakorló jógi kriya technikájának (tisztító gyakorlat) felel meg. Ezek a gyakorlatok önmagukban is nagyon hatékonyak, rendszerbe fűzve pedig Dr. Kesarkar azt tapasztalta, hogy klinkai praxisába beépítve váratlan gyógyulási és regenerálódási folyamatokat támogatnak.

A Marma jóga rendszerezett tudása személyes átadáson alapul, nem sorolható be semmilyen más jóga irányzatba. A Marmákkal kapcsolatos tudásnak nincs egy összefoglalt alapműve, hanem az több fontos tantrikus, ayurvédikus és hatha jóga irodalomban jelenik meg szétszórtan (Shiva Sutra, Yoga Yajnavalkya, Sushruta Samhita, Shiva Samhita).

Dr Sumit Kesarkar, NLAM & MarmaYog

Dr Sumit Kesarkar (BAMS, Ph.D) az NLAM (National Library of Ayurveda Medicine) alapítója és kurátora, amely a www.nlam.in oldalon keresztül ingyenes ayurvédikus oktatást biztosít. Ennek a programnak a része az Agnisoma NLAM-el közös oktatási tevékenysége, az Ayurvéda Áttekintése tanfolyam. Az NLAM és Dr. Kesarkar célja az Ayurvédikus tudás dokumentálása és elérhetővé tétele a tanulni vágyók számára.

Dr. Kesarkar számos himalájai és dél-indiai útja során olyan kivételes tudású jógikkal és siddharokkal találkozott, akiknek a tudása lenyűgözte. Ők valami olyat tudtak az emberi testről, a gyógyulásról és a tudatállapotokról, amit még az indiai ayurvédikus egyetemeken sem tanítanak. Dr. Kesarkar lelkiismeretesen dokumentálta a jógiktól megtanult marma jóga gyakorlatokat, majd azokat saját orvosi tevékenysége során is sikerrel alkalmazni kezdte.

Dr. Kesarkar főleg rákos megbetegedésekkel foglalkozik egyedülálló módon. A mai napig, saját kezüleg gyűjti be a Himalája hegyeiben a gyógynövényeket és készíti el gyógyszereit, valamint jógikus diétával és MarmaYog gyakorlatokkal segíti páciensei egészségének helyreállítását.

Milyen a MarmaYog gyakorlása?

A marma jóga inkább belső vagy energetikai jóga. Nem látványos elemekből áll és noha intenzíven dolgozik a testtel, de nem a fizikum kimunkálása és ruganyosabbá tétele az elsődleges célja. Ennek ellenére mellékhatásként megjelenik a fizikum erősödése, a szövetek, izmok jobb minőségi állapota.

Már kezdő szinten is haladunk a belső munka felé bandhák, mudrák és kriyák használatával.

Alapgyakorlatai nagyjából 20 percet vesznek igénybe, mégis leizzad benne az ember.

A leghatékonyabb átalakulás érdekében (anyagcsere folyamatok, hormonális változások, emésztőrendszer reakcióinak átállítása stb. esetén) a MarmaYog rendszere a fizikai gyakorlatokat speciális diéta és egyszerű fűszernövényekből készült természetes anyagok használatával kombinálja. A MarmaYog kúraszerű alkalmazását követően a szervezet teljesen megújul (rasayana) és ennek következtében természetes öngyógyító folyamatok indulhatnak be.

Kinek ajánljuk a MarmaYog gyakorlását?

A MarmaYog alapjai terápiás jellegűnek mondhatóak és kifejezetten alkalmasak a megbillent egészség helyreállítására. Meghatározott életvezetési alapszabályok betartásával és a gyakorlatok helyes végzésével visszaáll a szervezet egyensúlyi állapota és a gyakorló megint erősnek, energikusnak érezheti magát.

Haladóbb szinten a MarmaYog gyakorlatai felkészítenek a magasabb tudatállapotok befogadására és akár a Tantrában való előrehaladásra. A MarmaYog kifejezetten erősíti az idegrendszert így segít a stabil, erős pszichés állapot elérésében.

Rendszerint két nagyobb csoportra oszthatók a MarmaYog gyakorlók:

  • egyrészt azok, akik esetleg súlyosabb betegségben szenvednek és szeretnének meggyógyulni,
  • másrészt olyan keresők, akik maguk is szeretnék megtapasztalni, miről beszélnek a jógik és ennek érdekében szívesen haladnak egy fegyelmet és állhatatosságot igénylő ösvényen.

Hogyan tanulható meg a Marma jóga?

A MarmaYog rendszert Dr. Sumit Kesarkar iránymutatásai szerint az Agnisomában lehet elsajátítani bentlakásos kurzus keretében. A MarmaYog képzésről itt vagy  az Agnisoma menüjében Marma yoga alapképzés menüpontban olvashatsz többet.