Mi az a MÁS jóga? 

A MÁS jóga, vagyis Mysore Ayurvedic Style (=MAS) egy ayurvédikus mozgásforma a modern poszturális jógarendszerek világában.

Lényege a testtudat fokozása és a légzésen keresztül a vitalitás megerősítése, az egészség megőrzése. A MÁS jóga a modern Mysore-i poszturális jógák mozgásaira épít, új rendszerbe foglalva azokat az Ayurvéda elveinek megfelelően.

A MÁS jóga egy sajátos jóga koncepció, amely folyamatosan fejlődik. Miért jutottam el ide, hogy saját jóga koncepciót alakítsak ki, és miért született a MÁS jóga? Erről itt olvashatsz bővebben.

Mi az, hogy ayurvédikus jóga?

Az Ayurvéda az az ősi indiai orvoslási mód, amely szemléletének megfelelően a jóga tökéletes orvosi hátterét adja. A modern gyógyászat még sok olyan jelenséget nem képes megérteni vagy leírni a tudomány jelenlegi állapota szerint, amelyet az ayurvédában már ismertek, arról nem is beszélve, hogy az Ayurvéda energetikai és lelki szinten és érti az ember felépítését így teljesen egy nyelvet beszél a jógával. Éppen ezért a jóga ászanák megértéséhez sokkal célszerűbb az ayurvédikus gondolatokat használni, ahelyett, hogy azokat csak a modern materialista orvoslási és anatómiai szemlélettel közelítenénk meg.

A MÁS koncepció kialakításában az Ayurvéda elveit követi, amelynek lényege a testreszabottság.

Hatha jóga, mivel a fókuszt a test és az idegrendszer megerősítésére helyezi testtartások (ászanák) és légzésfókusz (pranayama) gyakorlásán keresztül. A MÁS jóga egy gyakorlási stílus, lényege a mozgások és a koncentráció tudatosítása. Csak azért hívjuk jógának, mert ma így értelmezhető az átlagember számára a légzésorientált egészségmegőrző testedzés. Valójában a MÁS jóga egy tudatos mozgás- és légzés koncepció, amely segít az egészség megőrzésében a helyes tartás, egészséges izomzat és a mentális fókusz erősítésén keresztül.

Ezek természetesen elengedhetetlen feltételei a tradicionális és nem poszturális jógában való előrehaladáshoz, így remek felkészítést jelentenek azok számára is, akik a valódi, mélyebb értelmű jóga felé szeretnének tovább mozdulni.

Milyen a MÁS jóga gyakorlása?

Testreszabott

A MÁS jógában abból indulunk ki, hogy a jógát nem érdemes az “aki nem lép egyszerre” elv mentén oktatni, hiszen mindenki más. A mai általánosan elterjedt jógatanítás megoldása, a 90 peres óra nem ad lehetőséget sem a megértésre, sem az elmélyítésre, arra meg pláne nem, hogy lépésről-lépésre haladva és személyre szabottan lehessen tanulni. A MÁS jógában nem az a cél, hogy mindig robotikusan végigrohanjunk egy sorozaton, hanem hogy folyamatosan és egyénre szabottan megértsük miről is szólnak az egyes gyakorlatok, hogy azokat aztán magad is otthon tudd gyakorolni. A MÁS jógában a folyamatos építkezés elvét követjük.

Éppen ezért a MÁS jóga rendszerében nincsenek “beesős” órák, hanem az elmélyülést segítő több napos képzéseken lehet megismerni a módszert. A lényeg, hogy ne függj tőlem, a tanártól, hanem tanulj meg önállóan jógázni.

Hatékony és erőteljes

A MÁS jóga alap sorozata kellemesen elfáraszt és megerősít. Itt a nyújtás és az erősítés egyenlő arányban szerepel és a légzésre is nagyon nagy hangsúlyt fektetünk. A mély Ujjayi légzés hatékony elsajátítása a MÁS Jóga gerincét adja. Amíg nem hatékony a légzésed, addig ugyanis a jóga ászanák pozitív hatásának nagy részét nem fogod megtapasztalni és nem lesz hatásos a gyakorlás.

Önállóságot ad

A MÁS jóga az ún. “Mysore style”, vagyis az önálló gyakorlás elvét követi, innen a neve: Mysore Ayurvédikus Stílus (Mysore Ayurvedic Style = MAS).

A MÁS jógában az a fontos, hogy tanulj meg valamit alaposan, majd légy önálló. A MÁS jóga elsajátásával képes leszel bárhol és bármikor önállóan gyakorolni és elkezdheted az életed minden területén megélni a jógát. Nem dogmatikusan, hanem letesztelve mindazt, amit nálunk tanultál.

Biztonságos …

… mert stabil anatómiai tudásra épül

A MÁS jógában tanult mozgásminták ésszerűek, az anatómia törvényszerűségeit használják, ráadásul kiegészülnek az Ayurvéda emberről alkotott megfigyeléseivel is (energetika, emésztést segítő folyamatok, agni, hatékony áramlások a test valamennyi csatornájában).

 

 

Milyen hatásai vannak a MÁS koncepció gyakorlásának?

  • átfogóan edzi a testet,
  • fokozott légzésfókuszt és tudatos légzést tanulsz már az első alkalomtól,
  • segít az ízületek rugalmasságának megőrzésében,
  • magában foglalja a legfontosabb alap ászanákat,
  • hatékonyan megelőzi és enyhíti az emésztési problémákat,
  • segít orvosolni az alvászavart, az általános gyengeséget és
  • rendkívül jó idegnyutató hatása van
  • felkészít és stabilitást, földelést ad az energetikai gyakorlatokhoz.

Mi az, hogy modern poszturális jóga? 

Jelen világunkban a jóga szó teljesen új értelmezést nyert, szemben azzal ahogyan az az elmúlt évszázadokban Indiában és a jóga tradícióban használatos volt.

A tradicionális jóga egyáltalán nem helyezett ekkora hangsúlyt a test gyakorlataira, hanem sokkal inkább a belső evolúciót, a spirituális értelemben vett kiteljesedést, megvilágosodást, megszabadulást (moksha) tűzte a zászlajára, főként energetikai gyakorlatok, tisztító kriyák vagy meditáció alkalmazásával. A tradicionális jógában az alapfeltevés, hogy életünk során (samsara – a lét folyama) folyamatos szenvedésnek vagyunk kitéve, ráadásul folyamatosan újjászületünk (reinkarnáció). A tradicionális jógák célja a kilépés az újabb inkarnálódásból, amelyre az egyetlen esélynek a megvilágosodást, az istenemberré válást (jivanmukta) tartották.

A modern poszturális jóga, amit manapság a köznyelv általánosan “jógának” nevez, a 19. század végéről ered és ez a gyakorlás számos nyugati behatásnak köszönhetően (angol gyarmati és modern kapitalista vagy éppen new-age-i amerikai hatások) ma inkább szól a tökéletes test, egészséges elme és egy jobb, szebb világ víziójáról, mint az egyéni megszabadulásról. Ennek megfelelően a poszturális jóga elsődleges módszere az ászana, esetleg a pranayama és különféle relaxációs technikák.

A modern poszturális jóga szülőhazája a dél-indiai Mysore, ahonnan T. Krishnamacharya tanításai tanítványain keresztül (Iyengar, Patthabi Jois, Srivatsa Ramaswami, Indra Devi, Desikachar) elterjedtek az egész világban. Krishamacharya tanításaiból alakult ki a Mysore-i Ashtanga vinyasa jóga, az Iyengar jóga, a viniyoga és ezek számos modern továbbfejlesztése (power jóga, vinyasa flow, Bikram jóga, Prana Vashya jóga, hatha jóga, hot jógák stb.).

A MÁS jóga ászanáit a Mysore-ban jelenleg oktatott jógastílusok inspirálták valamint a Mysore-i gyakorlási rendszer, azaz a “Mysore style”, aminek a lényege, hogy a gyakorló önállóan végzi az ászanákat egy progresszíven felépített sorozat mentén.