Ez a mai ételünk egyszerre lesz ízfakasztó, kedélyállapot javító, emésztést segítő és Lélek emelő. Igen, egy valódi lelkesítő Kapha kiegyensúlyozó ebédet készítettem, sok-sok melegséggel és finom fűszerekkel.

A Kapha alkat a víz és a föld keveréke. Ha nem piszkáljuk, akkor a vízbe szórt homok is előbb-utóbb leül a pohár aljára. Így van ez a Kaphákkal is. Az ilyen szürke időben kell nekik (és mindannyiunknak valljuk be) egy kis pörgetés. Nemrég néztem rá az órámra és már fél ötkor tök sötét volt. Ha az ember nem figyel oda magára, akkor már a nap felénél aludni akar. Arról nem is beszélve, hogy másnap meg nincs nagyon kedve felkelni.

A Kaphákra sajnos pont jellemző lehet a szezonális és egyéb depresszió, így ezt a hangulatot most gyorsan el kell kergetni, amíg nem eszi be magát kiverhetetlenül a lelkedbe.

Nézd meg, mitől voltam ma olyan mint egy “jóllakott óvodás”.

 

Ez a kaja tényleg a Kapha pozitív oldalát hozta ki belőlem: a boldogságot, a felszabadult gyermeki örömöt. Nem is emlékszem mikor volt utoljára ekkora öröm számomra az evés:)

Mitől lesz Kapha kiegyenlítő ez az étel?

  1. Egyrészt a kel miatt, amely száraz, könnyű és összehúzó hatású. A Kapha tökéletes ellentéte. Az Ayurvéda elvei szerint a kiegyenlítés ellentétes minőségekkel történhet. A Kapha kedvenc íze az édes. A kelt valószínűleg nem választaná, mert zöld, meg kesernyésnek tűnhet, ám amikor megfő, akkor édeskéssé válik. Olyanok a Kaphák kicsit mint a gyerekek. Egy picit be kell őket csapni ahhoz, hogy becsempésszünk a szájukba olyan dolgokat, amik bár hasznosak, de egyébként nem ennék meg.
  2. Másrészt ez a recept rengeteg erős és csípős fűszert használ (chilli, gyömbér, curry, hagyma stb.), ami segíti az emésztés tüzét (jatharagni), fokozza a perisztaltikát, tehát javítja a Kapha egyébként lassabb emésztését, és egyúttal lelkesítő, felemelő hatású is. Az erős íz élénkké tesz és tisztítja a csatornákat. A Kapha nyákos, vizes, nehézkes természetének úgy kell mint egy falat kenyér, vagy inkább mint egy fuvallat.
  3. Harmadrészt ez az étel egy kicsit száraz a végén. Nincs nagy szósz hozzá, csak simán egy kevés szójaszósz. A Kaphának az ilyen szárazabb ételek a megfelelőbbek.

Na szóval hogyan is csináljunk ilyen finom Ayurvédikus ételt mindössze 30 perc (vagy annyi se) alatt?

Hozzávalók: (2 személyre)

  • kisebb fej kelkáposzta fele
  • lilahagyma 1 fej
  • pritaminpaprika
  • kesudió
  • gyömbér (én nyersen használtam, de lehet szárított is)

Elkészítés:

Felvágtam a kelkáposzta felét vékony csíkokra. Olyan gyönyörű volt már a színe is. Ez az a szín, ami legjobban kifejezi a Kapha türelmét és hatalmas szívét (nem véletlenül zöld a szívcsakra színe is). Aztán jól megviccelt egy lilahagyma.  Kihajtott itt nekem a sötét kamrában és növesztett három neonzöld szárat. Mire összevágtam egy hagymát három színű cucc lett belőle, fehér, lila és ultrazöld. A legzöldebb szárakat (kb. olyan volt mint a snidling félretettem a végére:). Összevágtam még a pritaminpaprikát, a gyömbért meg a chilipaprikát is.

Egy nagyobb lábasban szőlőmagolajat melegítettem. Közben egy másik edényben felraktam főni a vizet a tésztához.

Elkezdtem pirítani  a hagymát, a gyömbért, a pritamint. Úristen, már nézni is jó volt, ahogy sistergett a színkavalkád a fakanál táncára. Hozzátettem a madras curry-t (ez egy lágyabb indiai curry), őrölt köményt, himalájai sót, szegfűborsot és az összevágott chilipaprikát. No már jöhetett is hozzá a szeletelt kel. Wow, micsoda színparádé! Egy kis szójaszósz és a végefelé hozzá a kesudió. Isteni!

Közben a víz is felforrt, tettem abba is egy kis madras curry-t, mert ha csak sót teszek a tésztához, akkor nem lesz olyan könnyen olyan jó ízű. 3-4 perc alatt meg is főtt az ázsiai tojásos tészta (nekem csak “noodles”). Leszűrtem, hozzáraktam a zöldségekhez és jól összekevertem, még 2-3 percig együtt pirítottam.

A végén még egy kis szójaszósz ízlés szerint és az orgazmikus neonzöld felaprított lilahagyma hajtások, amiket a képen is láthatsz, ahogy bohókásan lebukfenceznek a halom tetejéről.

Egyétek magatokat boldogra!

Yoginigabi @2013