A lapos has, korunk ideálja. Mindenki retteg a zsíroktól, jelenjenek meg azok akár a táplálékokban, akár a testünkben. De vajon természetes e ez az állapot, érdemes és lehetséges e minden hájt “legyalulni” különösen a hasunkról? Ebben a cikkben áttekintjük, hogy milyen zsírpárnákkal is kell szembenéznünk, mennyi háj az, ami “normális” és egészséges. Továbbá kitérünk a mély hasizmok anatómiájára, hogy végül érthető legyen, hogyan is lehet jóga gyakorlatok segítségével hatékonyan megerősíteni a központi területeket, a ma olyan divatos “core”-t.

Zsírok a testben

Kezdjük azzal, hogy a háj, a zsír nem az ellenségünk, hanem testünk természetes alkotórésze. Valamennyi hájra mindannyiunknak szüksége van, gondoljunk csak pl. a zsírban oldódó vitaminokra (A, D, E, K vitaminok, amelyek a szem, bőr, csontok egészségéért különösen felelősek) amelyeket a szervezetünk pont a zsírszöveten keresztül tud hatékonyan eltárolni. A zsírszövetek úgy is működnek mint egy speciális endokrin szerv és nagyon fontos feladatuk van a női hormon (ösztrogén) előállításában. Így lehetséges, hogy egy kicsi has a menopauzán túl levő hölgyeknél kifejezetten kívánatos, hiszen segít fenntartani a természetes hormonháztartásukat, férfiaknál viszont a túlzott elhízás a másodlagos női jegyek (pl. nőre emlékeztető megnagyobbodott mellek) megjelenését eredményezheti.

 

Ayurvéda és zsírok

Az Ayurvéda szerint a zsírszövet a szövetek Ayurvédára jellemző sajátos felosztásában a csontszövet előzménye.

Az Ayurvéda szerint 7 szövet van és mindegyik szövet az őt megelőző szövet esszenciája. Így a zsírszövetből alakul ki a csontszövet, majd a velő, valamint az idegek és végül a reproduktív szövet. Nem véletlen az összefüggés, amit a modern orvostudomány is elismer, hogy a jobban beágyazott idegszálakkal rendelkező emberek nyugodtabbak, kiegyensúlyozottak. Az sem véletlen, hogy az előbb említett zsírban raktározott vitaminok (különösen a D és K) kifejezetten fontosak a csontok egészségének megőrzése szempontjából.

 

Miből van a háj a hasadon?

A törzsünk elülső szakaszán a has tájékán fehalmozott zsír két részből áll. Az egyik az ujjal “összecsippenthető” zsírcsíkocska, amit a szubkután vagyis bőralatti zsír alkot. A másik a mély, szöveti, vagyis a szerveket körbevevő ún. viszcerális zsír. Ez a kemény mély zsírréteg, ami ujjal nem összenyomható, igazándiból nem is lehet nagyon kitapintani, mondjuk egy hordóhasnál viszont egyértelműen észlelhető.

fat1

A szubkután zsírszövet, ha túl sok van belőle, igazándiból csak esztétikai problémát okoz, ellenben a mély viszcerális zsírréteg olyan mint egy lassú alattomos gyilkos. Amolyan Jekyll és Hyde, amely kétarcú dilemma elé állítja a szervezetet. Egyrészt a viszcerális zsírra, amely a hasnál vagyis a nagycsepleszben (omentum majus) jelentkezik, szükség van, mert rejtett immungátló funkcióval rendelkezik és fontos szerepet tölt be különösen a csontszövet regenerálásában, tehát nagyon fontos a test szöveteinek helyreállításában. Másrészt, ha túl sok van ebből a hasi mély kemény zsírból az számos, akár halálos kimenetelű betegséghez vezethet, mint pl. szív-és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és vastagbélrák. Nem véletlenül, hogy a fogyókúrázók igazi közellensége ez a zsírréteg.

Különösen fontos itt megjegyezni, hogy ez a zsírréteg azoknál is gondot okozhat, akik külsőleg vékonynak tűnnek. Sok olyan nő van például, aki vékony, bár a hasánál már jelentkezik egy kis háj. Ha vékony vagy, de nem vagy edzett, nem sportolsz vagy mozogsz rendszeresen, kevés benned a minőségi izomszövet, akkor valószínűleg jó esélyed van arra, hogy az évek alatt alattomosan növekszik benned a viszcerális zsírtömeg aránya. Tehát ez a fajta zsírosodás nem csak a kövéreket fenyegeti.

A zsírokkal kapcsolatban tehát megint az arany középutat kell választanunk. Még egy megjegyzés ide, hogy a hirtelen fogyással már csak azért is vigyáznunk kell, mert a vesét körbeölelő zsírréteg hirtelen elvesztése esetén “leszakadhat” a vese, vagyis lejjebb csúszhat a testben. Ez van, hogy már csak műtéttel korrigálható.

 

Mennyi a normális háj a hason?

Szerintem ezt mindenképpen állva kell megfigyelned. Összegubbadva mindenkinek gyűrődik a hasa, tehát felesleges gyötörnöd magad, hogy milyen kövér vagy. Javaslom, hogy kihúzott hassal vizsgáld meg, mennyi zsírt tudsz az ujjaid között összecsippenteni. Én egy olyan 1,5-2 centis hájcsíknál még nem aggódnék. Ez valószínűleg már az a szint, amit nagyon nehéz és nem is nagyon célravezető eltűntetni. Akkor sem gondolom, hogy nagyon aggódnod kellene, ha leülve, összegörnyedve kisebb redőket látsz a hasadon. Ez még a legvékonyabb lányoknál is teljesen normális.

shutterstock_93782455

Szerintem ami fontos, hogy megfigyeld, hogy a csípő fölött és a köldök környékén a tested kerülete nagyjából változatlan maradjon. Ha ezen a két ponton jelentős méretnövekedést tapasztalsz, főleg, ha elkezd “keményedni” a hasad, akkor kell elgondolkodni a viszcerális zsír kérdéséről. No meg persze nagyon fontos a közérzeted. Mennyire vagy mozgékony? Mennyire vagy dinamikus és milyen állapotban van a hasizmod? Mennyire élsz mozgásszegény vagy aktív életmódot?

 

Mi lesz a cél a jógával?

Nem feltétlenül a fogyás, hanem a mély hasizmok teljes körű karbantartása. Nem az lesz a fő szempontunk tehát, hogy mindenáron “lapos legyen a hasad”, hanem az, hogy minőségi izomzat támogassa a törzsed ezen egyébként elég védtelen, hasüreg körüli szakaszát. Gondold el, ezen a területen a gerinced “csupaszon” áll, nem ölelik körbe bordák vagy más csontok. Kizárólag az izmok erőssége stabilizálja és határozza meg azt, hogy ez a hasi terület mennyire lesz stabil még akár dinamikus mozgás mellett is.

 

Mi azok a mély hasizmok (Core)?

Nem a kockahas, vagyis korunk státusz fitness szimbóluma (rectus abdominis).

A mély hasizmok közé tartozik a Psoas, a haránt hasizmok (transversus abdominis), és a külső és belső ferde hasizom (musculus obliquus).

psoas miraclekockashas2

ora-027-ec ora-027-fa

Ha ezek az izmok erősek, akkor az különösen a hasznunkra fog válni nemcsak a jógában, hanem a mindennapi életben is. Nem fog olyan könnyen megrándulni a derekunk, nem fogunk olyan könnyen hátfájással küzdeni. Dinamikus mozgások során is sokkal nagyobb biztonságban lesz a gerincünk és különösen a porckorongjaink.

Amikor a jógában a Core, vagyis a mélyhasizom erősítésről beszélünk, akkor egy olyasmi érzést keresünk, mintha egy szoros, feszes fűzőt vennénk magunkra, ami megbízhatóan és hatékonyan tart és támogat bennünket a jógaszőnyegen túl is.

A következő cikkben megnézzük, hogyan is érdemes ezeket a mély hasizmokat fejlesztenünk és mire kell különösen odafigyelni a nyak és a gerinc egészségének megőrzése szempontjából.

F. Tóth Gabriella © 2015 Minden jog fenntartva.