F. Tóth Gabriella ayurvédikus jóga tanár

 

Eddig két 7 éves időszakot zártam a jóga tanulásában, és azt gondolom, hogy most, amikor már a harmadik hétéves periódusban is közeledek a feléhez, csak most indult el igazán a tanulásom.

Miért számolok 7 években? Mert a hagyomány szerint ennyi az a minimum idő, amit napi rendszeres gyakorlással és mester vezetése mellett el kellene tölteni egy irányzatban ahhoz, hogy valaki egyáltalán a következő szintre léphessen. Nem hogy taníthasson, csak egyáltalán, hogy szintet ugorhasson. Persze ez a nyugati ember számára megvalósíthatatlan, a modern jóga ezt nem is tükrözi (200 órás jóga képzések???) és nálam is részint szimbolikus, hisz eddig a keresés fázisaiban folyamatosan váltogatni kényszerültem a vezetőket. Nekem 16 év kellett ahhoz, hogy végre megtaláljam az igazi mentoromat.

Mindezzel is jelezni kívánom, hogy a jóga tanulása és az abban való elmélyedés folyamatos, rendszeres és elmélyült munkát igényel, teljes odaadás és elköteleződés mellett, elvárások nélkül. A jógát nem lehet sem gyorsan, sem megfelelő pszichológiai és spirituális érettség nélkül megközelíteni, mert az eredmény katasztrofális lesz.

Első a tudás és utána lehet tapasztalni.

Én eddig szerencsés voltam, néhány “zúzódással megúsztam”, de az eddigi megértéseim fényében szeretnék mindenkit, aki hozzám fordul megfelelő információval ellátni, és önálló gondolkodásra buzdítani. Mert a jóga és az ayurvéda tudásanyaga kétélű fegyver. Nagyon hatékony, de tudatlan kezekben és felkészületlenül rengeteg problémát, sérülést okozhat mentális és fizikai szinten. Ennek számos példáját szemlélem a mai modern jóga világában.

A modern jóga visszásságait, botrányait és téves tanításait egyre jobban megismerve szeretnék a megoldás része lenni és megtisztelni azt a jógikus hagyományt, amely nem tömegtermék, nem nyersvegán életmód és nem fittnessz program, de nem is pszichologizálás.

Tudom, hogy a mai embert nem a belső, igazi vagyis meditatív jóga érdekli, hanem az egészségmegőrzés és az egészséges életmód és mozgás (vagy, amit mi annak gondolunk). Ebben viszont legalább olyat kívánok mutatni, ami teljesen testbarát.

Az általam oktatott mozgásminták kiállják a gyógytornászok tesztjét mindamellett, hogy olyan légzéstechnikát tanítok ezekhez többletként, amely segíti az érdeklőket a jóga mélyebb rétegei felé irányítani. A pranayama a legtermészetesebb út a meditatív állapothoz.

Nem tartozom semmilyen irányzathoz és a legfőbb elvem a dogmáktól való mentesség. Az általam tanított mozgásoknál a prána mozgását figyeljük és a belső testérzeteket. Itt nem külső formáknak akarunk megfelelni és nem is az a cél, hogy egyre csodásabb pózokat tudj a Facebookra posztolni.

Miért MÁS jóga? Avagy Mit tanulhatsz tőlem?

Megjártam eddig kétszer Indiát, volt sok mesterem, három oktatóképzést végeztem Indiai jógabajnokoknál Mysoreban és számos workshopot látogattam Európa-szerte a világ legjobbjainak tartott tanároknál. Megismerkedtem számos stílussal, majd láttam, hogy azok egyike sem olyan, ahogyan azt a jóga tanításai előírják. A modern poszturális jóga testközpontúsága teljesen idegen a klasszikus szövegekben megfogalmazott belső jógáktól. Az igazi jóga belülről indul és a testhez, az anyaghoz való kötöttségünket oldja.

Az első Indiai utam, vagyis 2009 óta lelkesen tanulom az Ayurvédát, a jóga orvosi háttértudományát és az országban elsőként kezdtem ayurvédikus jógát tanítani. Volt indiai orvos tanítóm és a világ legnagyobb neveivel is találkoztam személyesen vagy online kurzusokon. A legjobbat kerestem mindenhol és most hatalmas csalódások és felismerések után látom egyre inkább, hogy a jóga és az ayurvéda mennyire félreértelmezve és eltorzítva jut el a nyugati emberhez.

Az elmúlt időszakban tökéletesen át kellett értékeljem mindazt, amit eddig valaha jógáról és ayurvédáról tanulhattam. Levágva magamról a fájdalmas kötéseket, hamis tanításokat és tanítókat szeretném a tapasztalataimmal segíteni azokat, akik megbíznak bennem.

Tekintettel arra, hogy nem vagyok guru és nem is tanítható bárkinek a belső, igazi jóga, illetve az emberek sem ezt keresik, jelenleg én is csak a köznapi értelemben “jógának” nevezett mozgásos gyakorlatokat, tehát modern poszturális jógát oktatok az Agnisoma kurzusainak keretében. Missziómnak tekintem ugyanakkor az arra érdeklődőknek megmutatni, hogy mi is a valódi jóga és ayurvéda.

A MÁS jóga tehát modern testközpontú tanítás, bár mégis más, mivel különlegessége, hogy beépíti az ayurvéda szerinti elveket a mozgásba, amelyek közül a legfontosabb az egyénre szabottság. Ezt a többi stílusokban én eddig nem találtam meg, ezért dolgoztam ki végül és fejlesztem folyamatosan a saját “tesmozgató és átlélegző” módszeremet, amelyet a mai szóhasználattal jógaként ismer a többség. Ezzel a rendszerrel hatékonyan átmozgatható a test és annak szervei, valamint a légzés egészségre kifejtett pozitív hatásai is kézzelfoghatóan érzékelhetők. A MÁS jóga stabilitást ad azoknak is testi és idegrendszeri szinten, akik szeretnének továbbmenni a meditatív gyakorlás felé. Tudás és megfelelő “földeltség” nélkül veszélyes és felelőtlen energetikai gyakorlást elkezdeni.

Akkor érdemes tőlem tanulnod, ha még teljesen kezdő vagy és szeretnéd a jógát távlataiban megismerni, vagy ha már régóta érzed, hogy nem adja meg a modern jóga azt, amit keresel, esetleg már sérültél a jógától és szeretnéd egy teljesen friss megközelítéssel folytatni az utadat, akár testi, akár magasabb szinten.

Az én erősségem a személyre szabott megoldások, az anatómiai felkészültség valamint az a folyamatosan mélyülő jóga és ayurvéda ismeretanyag, ami nem a nyugati típusú new age Ayurvéda által elterjesztett Vata, Pitta, Kapha gyakorlásokra és étellistákra épül, hanem a Charaka Samhita és Sushruta Samhita bölcsességeire.

Előadások, média megjelenés

Jogászból jógi. Inspiráló eláadás egy különös karrierváltásról és arról, hogy mi a jóga?

Elhangzott a HVG “Több szerepben” c. konferencián 2013. nov. 8-án.

Női jóga ayurvédikus szemszögből c. előadás

Jóga Konferencia 2016. november

 

Akro jóga bemutató – 2014 Jóga Fesztivál (Akvárium)

Újságcikkek

Nők Lapja online:

„Megkaptam álmaim állását, és összeomlottam” írta: Valkai Nikoletta

Családi Lap

“Női jógával a nőiességért” írta: Téklesz Rita

Jóga Magazin: Mindenevő jógik – Mi van, ha a hús nem az ördög műve?