“- Boborján! Mi a kedvenc étele?

– Ebéd….céklával.”

A mai ebédem még Boborjánnak is kedvére való lenne a fentiek szerint. Már régen csináltam céklát, de amint bejött ez a nyákos őszi idő, rögtön megkívántam ezt a csodálatos, élettel teli zöldséget.

A Vata elszállását nagyon jól lehet egyensúlyozni “gyökerekkel”, vagyis inkább föld alatt termő zöldségekkel. Ez alól talán a zeller az egyetlen kivétel, amely összehúzó és vízhajtó tulajdonsága miatt nem egy Vata barát növény, de a cékla és az édesburgonya még ízükben is hozzák a Vata preferenciákat: az édes és a nehézkes tulajdonságokat.

A mai recept pikantériája az édes és a sós ízek finom keveredése. A sült és a főtt harmóniája. A cékla és az édesburgonya, vagy batáta édességét a sült Tofu sóssága foglalta kellemesen laktató keretbe. Lássuk hogyan.

 

Hozzávalók: 

  • sült tofu kockák (én így vettem, de natúr tofuból is kevés olajon megpirítva ez lesz)
  • lilahagyma
  • mazsola
  • édesburgonya
  • cékla
  • pritamin paprika.

Kevés olajon megpirítottam a lilahagymát és a pritamin paprikát. Hozzáadtam a fűszereket: koriander magot, köményt, szegfűborsot, szerecsendiót és egy kevés garam masalát.

Amikor már picit megüvegesedett a hagyma, hozzáadtam a pici kockákra vágott édesburgonyát és a szintén apró kockákra vágott céklát. Azért fontos picire vágni őket, hogy gyorsabban megpuhuljanak. Hozzáadtam még egy kis sót, egy kis vizet és hagytam összefőni. Még adtam hozzá egy kis mazsolát is. Lefedtem és hagytam állni, amíg porhanyósra nem főtt az édesburgonya.

Nagyon egyszerű étel, mert szinte oda sem kellett rá figyelni. Majdnem magától elkészült miután minden összetevő belekerült. Még kavargatni se nagyon kellett, mert a pici vízben szépen minden megpárolódott. Ez most tényleg egy harminc perces recept lett.

A végén hozzáadtam a kész sült tofu kockákat és lezárva a gázt hagytam még egy kicsit összeérni az ízeket.

Anyukám ma felszaladt hozzám és kikanalazta az utolsó morzsákat is a fazékból.

Jó étvágyat!

F. Tóth Gabriella © 2013