Ez a mai receptünk hideg-melegre sikerült. Olyan kicsit mint maguk a Pitták, már ha van egyáltalán ilyen tiszta alkat. A Pitta a tűz és a víz elegye, mint várunk hát tőle mást, mint olykor radikális kirohanást, tűzvészt, vagy áradatot. Akinek a Pitta dominál a kedvesében vagy a gyerekében, az pláne nagyon jól tudja, milyen az amikor ez az ellentmondást nem tűrő kritikus hang megszólal a konyhában.

– “Fújjjj!!!!!! Mi ez? Ezt nem eszem meg! Ki van zárva!”

A morcos, dühös Pitta attitűd leginkább a kamaszokra igaz (Pitta korszak, ilyenkor minden robban a bőr, az iskola, az élet). Mindegy, hogy mit kapnak, főzhet nekik a világ egyik legnevesebb séfje, mint Jamie Oliver, mégis kijön belőlük ez az őszinte reakció. FÚJ.


Jamie talán sikeresebb lett volna, ha tud egy Ayurvédikus tippet, amit a Macskafogó 2. alkotói, bár valószínűleg nem szándékosan, de megörökítettek. A film elején egy morcos, agresszív macskaarc fogadja a nézőt. Majd egy egér, mint egy gongot belever egyet, és akkor látszódik, hogy nem behúzott a macskának egy ütővel, hanem egy nyalókát dugott a szájába. Nézd meg itt.

macskafogo2

Itt a pont! A Pittát kiegyenlítő ízek közül az első az ÉDES!

A másik két fontos íz a keserű és a fanyar. Hát elsőre nem túl vonzó, belátom, de próbáljuk meg ezt a trükkös receptet.

A párolt brokkoli első látásra talán az ízetlen iskolai, vagy munkahelyi ebédlőket juttatja eszünkbe, de amint beleharapunk kellemes meglepetésben lesz részünk. Kesernyés, majd édes és hűvös ízt fogunk tapasztalni. Nem kevésbé átverés a Pitták egyik fő kedvencének, vagyis a fokhagymának (bár, ó, mennyire elbillenti őket az egyensúlyból, ha tudnák) álcázott mandula. A másik oldalon meg a mák gondoskodik a melegségről és arról, hogy az ételünk igazán laktató legyen.

Íme hát a mai trükkös brokkolink.

 

Hozzávalók:

  • brokkoli
  • répa
  • mák
  • basmati rizs
  • néhány szem beáztatott mandula (fontos, hogy nem blanchírozott!, hanem csak vízben egy legalább fél napot ázott és meghámozott mandula legyen)

Igazán kevés vízben (csak épp talán egy fél ujjnyi a lábas alján) tedd fel főni a brokkolit, sózd meg és adj hozzá kb egy teáskanálnyi édesköményt (csak bátran!), kaprot és egy kevés ázsiai citromfüvet. A három aránya kb. az előbbi sorrendet követi.

Főzd meg mellette a rizst, úgy, hogy már az elejétől hozzáadod a répát, sót, és egy csipetnyi szegfűszeget.

Ha minden megfőtt, akkor egy kicsit hagyd hűlni a brokkolit, a Pittának jobb általában, ha nem túl meleg az étel. Ha kritikus családtagnak készítetted, akkor vértezd fel magad lelki védelemmel, vagy egy palacsintasütővel és valahogy így törj át az első szemöldökfelhúzástól a Fújig terjedő reakcióarzenálon és kritika-záporon.

Kíváncsi vagyok nektek működik-e?

 

 

F. Tóth Gabriella © 2013