“Nincs időm főzni. Igen, tudom, hogy jó lenne, de egyszerűen nem tudom megoldani. Nem érek rá órákat tölteni a konyhában és sokkal egyszerűbb megrendelni valahonnan az ételt, vagy lemenni a sarki étkezdébe.” Ismerős ugye?

Kifogásokat mindig nagyon egyszerű találni. Múltkor nagyon megtetszett az egyik fitness stúdió jelmondata: “Kifogásokat keresel, vagy megoldásokat?”

Ez így van az Ayurvédikus főzéssel is. Sokan azt gondolják, hogy ez biztos valami bonyolult indiai konyha sok beszerezhetetlen egzotikus összetevővel, meg a magyar gyomor számára hosszú távon emészthetetlen fűszermennyiséggel. No meg, hogy órákig tartó bonyolult fázisai vannak az étel elkészítésének, ami az elfoglaltabbak számára eleve a “no, no” kategóriába sorolja az otthoni főzést, legyen az akár ayurvédikus, akár bármilyen.

Szeretnék Nektek ötleteket adni, hogy hogyan lehet otthon egyszerűen, gyorsan ayurvédikus szemléletű és vegetariánus ételeket készíteni magyar módra, a Kárpát medencei lehetőségekhez igazodva. Az Ayurvéda nem feltétlenül vega, de mint jógás, az elme szattvikus működésének biztosítása érdekében én inkább a húsmentes táplálkozást, vagy legalábbis a minimális húsfogyasztást javaslom. Nekem sincs túl sok időm, viszont mesterien művelem a 30 perces főzést.

Néhány gondolat az Ayurvédikus táplálkozással kapcsolatban:

1. Ismerd meg először a saját egyéni alkatodat, természetedet (Prakriti), ez fogja megmutatni, hogy milyen ízeket érdemes preferálnod, illetve hogy milyen főzési módokat érdemes előnyben részesítened.

2.Ismerd meg az évszakok és a doshák összefüggéseit, hogy lásd, hogyan hatnak a külvilág történései a testedre és az esetlegesen megbillent egyensúlyt hogyan tudod étkezéssel, ízekkel, ételkombinációkkal helyreállítani.

3. Érdemes beszerezned ayurvédikus ételkatalógust, amelynek segítségével beazonosíthatod az egyes összetevők hatásait a különféle doshákra. Hamarosan adok ehhez tippet.

4. Tudatosítsd, hogy neked melyik a legmegfelelőbb főzési mód (pl. párolás, olajban sütés, sütőben sütés, nyers ételek, wok stb.).

5. Ismerd meg a hat íz hatását és a doshákkal való összefüggéseiket.

6. Hidd el, hogy ez az egész sokkal könnyebb, mint gondolnád.

Ezekről a témákról hamarosan részletesebben is írok. Addig is “étvágygerjesztőnek” álljon itt az első recept.

 

Őszváró fenyőmagos zöldtészta a nyár utolsó ízeivel

Fenyőmagos tridoshikus őszváró tészta

 

Az utóbbi napokban az időjárás teljesen felborult. Augusztus 20 után legendásan elromlik az idő, tehát a természet csak hozta a formáját, mégis a hihetetlen forgószél és a hidegfront olyan kellemetlenül nyomta bele az ember fejét a valóságba: véget ért a nyár, mindjárt itt az ősz.

Ez a tridoshikus recept fenyőmagot használ, amely jellegzetes ízével különös aromát ad az ételnek. A fenyőmag remek Vata nyugtató, olajossága és nehéz minőségei leföldelnek még a legnagyobb szélviharban is. A recept használ még paradicsomot, ami savasságával melegítő hatású, illetve sárgarépát, ami szintén (meleg színe is erre utal), bár elsőre az íze, főleg nyersen, hűsítő hatású (virya), hosszú távon, vagyis az emésztési folyamat befejezését követően (vipak) melegítő hatású a testben. Ehhez jön még a gomba, ami a Vatának ugyan picit nehéz, de nagyon jól kiegyenlíti a Pittát és a Kaphát, és a spenót a tésztában, ami kifejezetten jótékony hatású a Kaphák számára.

Az elkészítéshez provence-i fűszereket használtam a melegítő hatású alap fűszerek (kömény, kurkuma, só) mellett, ami külön visszahozza a nyári pizzák, balatonparti spagettik és egyéb könnyed nyári saláták ízvilágát, mégis egy melegebb tálalásban.

Elkészítés:

Olaj nélkül pirítsd meg a fenyőmagokat a saját kiolvadó olajukban. Vigyázz, ne hagyd őket túl sokáig pirulni, különben kisütöd belőlük az értékes anyagokat. Tedd félre!

Majd kevés napraforgó olajban kezdd el kipattogtatni a köménymagot és a kurkumát, esetleg tegyél hozzá egy kis borsot, ha Vata, vagy Kapha alkat vagy (vagy ez a dosha dominál a családotokban – ez akkor érvényes, ha az egész családra főzöl, nemcsak magadnak). Add hozzá a felszeletelt lilahagymát, egy kis sót. Pirítsd üvegesre a hagymát és jöhet bele a paradicsom. Fontos, hogy jól megfőzd a paradicsomot, legyen szószos, és még egy fontos dolog, vedd ki a paradicsom magjait. Nem olyan nagy cécó, viszont sokkal emészthetőbbé teszi az ételedet.

Majd add hozzá a provence-i fűszereket és a répát. Egy kicsi vizet is tehetsz hozzá. Ha már puhul a répa, add hozzá a gombát. A gomba sokkal gyorsabban megfő, mint a répa meg a hagyma, ezért fontos ez a sorrend. Kóstold meg, és ha kell, adj hozzá még sót.

Közben tedd fel forrni a vizet a tésztához sóval és olajjal. A spenótos tészta általában nagyon hamar megfő, kb. 3 perc, legalábbis azok a bio tészták, amiket én eddig vettem így működtek.

Ha már puha a gomba is, a répáról nem is beszélve, akkor a végén add hozzá a fenyőmagot, zárd le a tüzet és hagyd egy kicsit összeérni az ízeket.

Közben lassan megfő a tészta is. Szűrd le, ha kell tegyél hozzá még egy kis olajat.

Halmozd a tésztát a tányér közepére, majd szedd rá a szószt.

Meg fogsz lepődni, hogy a fenyőmag miatt mennyire laktató étel!

Jó étvágyat!