Elképesztő hetünk volt. Napokig nem sütött a nap. Az emberek sorra beteget jelentettek. Még a legelszántabb tanítványaim is leestek a lábukról. Értem én, hiszen ilyen depis időben ha van egy kis rosszullét, a test könnyen csinál belőle akkora problémát, hogy nem akarunk elmenni még jógázni sem. Azért értsük meg, hogy ezek alapvetően mentális dolgok.

A depresszió oka a napfény hiánya, a hideg, a borongós idő, amitől mindenki rosszul érzi magát, tehát általános a rosszkedv és már nem is kell tovább fodroznom a domino effektust.

Én mostanában új távlatokat fedezek fel a konyhában. Antidepresszáns ételeket készítettem magamnak a héten.

A sütőtök a természet ajándéka. Már a színe is a napot idézi, meg a melegséget, a jókedvet és az “édes pillanatokat”. Ayurvédikus szempontból a sütőtök inkább a Vatáknak és a Pittáknak megfelelő étel, mivel nehéz, édes és hűvös. Ellenben mértékkel szerintem a Kapháknak is megfelelő, hiszen nagyon tápláló, és kevéssel is jóllakik az ember, így nem kell tartani az elhízástól. Persze náluk inkább a sütőben sült tök lesz a nyerő (száraz és könnyedebb), de azért talán heti egyszer ezt a mai ételünket is megpróbálhatják.

A mai recept egy szószból áll, amit attól függően, hogy meddig főztem és pépesítettem, kétféleképpen is felhasználtam. Na jó, az élet írta megint a forgatókönyvet. Először sütőtök levest akartam csinálni, teljesen felizgultam a zöldségesnél, pláne, amikor egyszerre a hagyományos sütőtök mellett még egy hokkaidó tököt is ajánlott. Mondta, hogy olyan gesztenyés íze lesz. Jújj, erre nagyon kíváncsi voltam. Nekikezdtem, de nem volt mixerem és még úgy éreztem egy csomó idő kell annak, hogy teljesen pépessé főjjön a sütőtök. Másrészt, amikor láttam, hogy a leves már nem fog összejönni, arra gondoltam, csinálok inkább egy tésztának való szószt, de a tészta kifőzéséhez már megint nem volt időm, mert el kellett rohannom otthonról.

A végeredmény:

  1. egy főzelék szerű, sűrű leves, amit répás kenyérrel ettem ebédre, és
  2. estére pedig egy szuper tészta.

Naná, hogy igazi karotin bomba volt. Tök jót tesz a látásomnak!

Na nézzük, hogyan is készült.

 

 

Hozzávalók:

  • kisebb hagyományos sütőtök fele
  • Hokkaidó tök
  • nyers gyömbér
  • fél kápia paprika
  • újhagyma
  • napraforgómag

A tököket félbe vágtam. Az egyik felét desszertnek bedugtam a sütőbe sülni egy kis vízben. A másik felét pedig apróra vágtam. Összevágtam a gyömbért és kevés olajon elkezdtem megpirítani együtt a kápia paprikával meg a napraforgó maggal. Egy kis só, kömény, szegfűbors, édeskömény magok, pici curry, és a végén sárfányos szeklice. Ettől olyan kicsit magyarosabb lett az íze, de nagyon érdekes volt, ahogy a végén be-be figyelt az édeskömény hűs pillantása. Hozzá a tök és még só, meg egy kis víz. Innentől az idő megtette a dolgát. A végén frissen vágott hagymával fűszereztem.

Yoginigabi@2013